Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-chefen överklagar neddragningar i ambulansen igen: "Något som inte stämmer"

Före detta ambulanschefen Peter Bergh håller vad han lovar. Nu överklagar han Region Gävleborgs beslut om sommarneddragning av ambulansen till kammarrätten.

Annons

Kommer ambulanssjukvården att klara av en större olycka i sommar, efter regionens beslut att minska bemanningen på ambulansstationerna? Det är en av flera frågeställningar som Peter Bergh vill att kammarrätten ska titta närmare på.

Det tog bara några dagar för förvaltningsrätten att säga nej till Peter Berghs överklagan av Region Gävleborgs beslut att minska på ambulanssjukvårdens kapacitet i sommar.

Läs mer: Så många ambulanser står still i sommar – ersätts med helikopter, läkare och taxi

Nederlaget fick emellertid inte Peter Bergh att tappa hoppet. Enligt honom är frågan om indragna och ställda ambulanser så viktig att han är beredd att driva den till högsta nivå.

Nu har han överklagat förvaltningsrättens beslut till nästa instans, kammarrätten.

– Jag tycker inte att enstaka tjänstemän, oavsett kompetens och erfarenhet, och oavsett om det är i Gävleborg eller annorstädes, bör eller ska ha möjligheten att själva besluta om en så stor förändring i ambulanssjukvården och den katastrofmedicinska beredskapen, skriver Peter Bergh.

Peter Bergh har tidigare varit ansvarig för ambulanssjukvården i Gävleborg. Nu är han ordförande för den fackliga organisationen Brandmännens riksförbund.

Nu ber han rätten att inhibera regionens beslut, som han beskriver som "ambulanshaveri", och kräver att en risk- och sårbarhetsanalys görs innan ytterligare åtgärder i frågan vidtas.

– En väl fungerande ambulanssjukvård är livsviktig, eftersom en snabb vård i ett tidigt skede kan vara avgörande för vårdresultaten. Ambulanssjukvården idag är första länken i akutsjukvården och torde behandlas precis så och värnas, inte utarmas, säger Peter Bergh.

Läs även: Vårdförbundet sågar neddragning av ambulansen – "Ett något desperat agerande"

I sin överklagan ställer han sig frågande till om Region Gävleborg kan klara sitt uppdrag om ambulansverksamheten minskas under sommarmånaderna.

– Klarar man av att till exempel en buss krockar eller åker av vägen under sommaren? Har regionen ens förutsättningarna att klara en olycka med flera skadade eller blir även en det stor olycka?

Läs också: Peter Berghs överklagan avslogs – förvaltningsrätten tar inte upp fallet

Peter Bergh vill också att kammarrätten klargör vilka befogenheter tjänstemän har att påverka samhällskritiska verksamheter, utan att först ha förankrat det genom politiskt beslut.

– Det är ingen slump det finns ett visst antal ambulanser och tar man då bort någon utan någon av förutsättningar förändrats, ja, då är det något som inte stämmer eller så har man sänkt ambitionsnivån, säger Peter Bergh.

Mer läsning

Annons