Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Började som ett skämt – nu ska Mats simma 50 mil längs Dalälven

I dag påbörjar Mats Goldberg sitt drömäventyr – en simtur på 50 mil i Dalälven. – Jag är lite nervös , säger han.

Annons

Det började mest som ett skämt. Under gymnasietiden tävlade Mats Goldberg i triathlon (simmning, cykling, löpning). En kompis i klassen paddlade längs med svenska kusten. Tillsammans pratade de om att simma sträckan istället.

Tiden gick och Mats Goldberg, som från början är från Stockholm, blev högstadielärare, flyttade till Hedemora och lever ett vanligt familjeliv. I februai i år gick han utbildningen Adventure Academy. Under ansökningsprocessen fick han berätta vad som skulle vara hans drömäventyr. Att simma längs med dalälven blev svaret.

Mats Goldberg under en provsimtur i Ljustern vid Säter.

– Men jag är inte ensam. Min kompis Magnus Näslund paddlar kanot bredvid. Han kommer se till att jag inte skadas. En läkare kommer titta till mig varannan dag, berättar han.

Inför har han tränat och sett till att äta rätt kost. Han satsar på att simma upp till två mil om dagen.

– Det är mest lågintensiv simmning. Det kommer vara cirka 14-15 grader i vattnet, men jag kommer ha våtdräkt och badmössa, säger han.

Ända sedan flytten till Hedemora har Mats Goldberg tyckt att om att simma i Dalälven. Han är en friluftsmänniska som engagerar sig i miljöfrågor. Med sin simning hoppas han att Dalälven och naturen omkring uppmärksammas mer. Och han har planer på att skapa en ultrasimtävling.

– Det finns liknande tävlingar runtom i världen, men ingen riktigt i den här kalibern, säger han.

–  Jag vill pusha mer för naturturism, säger Mats Goldberg.

Efteråt kommer Mats Goldberg att fortsätta satsa på friluftsliv.

– Jag tror att jag kommer känna mig både lättad och tom, som jaha och nu då? Men också stolt över att ha klarat av något som jag trott var omöjlig. Jag kanske vilar precis efter, men om allting går som det ska kommer jag och mina barn gå i Furuviksparken.

Den 26 juli kommer Mats Goldberg till Furuvik.

Mer läsning

Annons