Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdare anmäld för att ha nypt äldre man i duschen

En man på ett äldreboende ville få temperaturen på vattnet justerad när han fick hjälp med att bli duschad. Men i stället för att få hjälp blev mannen nypt av sin vårdare. Händelsen är nu Lex Sarah-anmäld.

Annons

Vårdaren nöp mannen när han ville få hjälp med att ändra temperaturen på vattnet.

Den äldre mannen bor sedan en tid tillbaka på ett äldreboende i Bollnäs kommun. Han själv och hans anhöriga har, enligt ett av mannens barnbarn, överlag varit nöjda med vården på boendet. Till dess att incidenten i duschen skedde, i slutet av augusti.

– Att sitta naken i en dusch och bli nypt av en 60 år yngre vårdare känns otroligt förnedrande. Det gör mig skitförbannad, säger mannens barnbarn, som kontaktat enhetschefen på boendet för att få händelsen anmäld.

Läs också: Älde på boende hoppade ut genom förnstet - Lex Sarah-anmäls

Enligt barnbarnet var det vårdaren själv som berättade om händelsen. Vårdaren ska då ha sagt att mannens gnäll över att vattentemperaturen var fel hela tiden gjorde att vårdaren blev förbannad. För att få tyst på mannen nöp därför vårdaren honom.

Läs också: Ungdom från hem gjorde närmanden – personal tog strypgrepp

Efter att enhetschefen på boendet blivit informerad om vad som hänt gjordes omedelbart en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg. Därefter flyttades vårdaren till en annan avdelning på boendet till dess att utredningen är färdig. Något barnbarnet tycker känns som en tveksam lösning.

– Vårdaren borde inte jobba alls under utredningen tycker jag. Den kanske har ett sånt beteende som då kan drabba andra i stället.

Tina Mansson-Söderlund, socialchef Bollnäs kommun.

Läs också: Man skickades hem från pykatrin – tog sitt liv

Enligt socialchef Tina Mansson-Söderlund är det vanligt att vårdare som är under utredning omplaceras under utredningstiden.

– Vid den här typen av händelser kan det vara jobbigt både för personal och brukare om de möts i korridorerna. Så med omtanke för båda parter gör man så här till dess man rett ut vad som hänt. Utredningen pågår fortfarande, säger Tina Mansson Söderlund och tillägger:

– Kränkande händelser händer. I vissa fall blir det belagt att det skett, i andra fall visar det sig bara vara ett missförstånd. Men vi tar det här på största allvar och utreder allt.

Mer läsning

Annons