Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet i Bollnäs minns C H Hermanssons politik: "Han bröt bandet med Sovjet"

Bollnäsfödde vänsterpartisten och före detta partiledaren C H Hermansson har avlidit, 98 år gammal. Vänsterpartiet Bollnäs minns hur han reformerade partirörelsen och gjorde upp med sin kommunistiska historia.

Annons

Förre VPK-ledaren C H Hermansson och socialdemokraten Rolf Hansson, uttrycker sitt motstånd mot kärnkraft vid en presskonferens i Söderhamn år 1980.

Strax efter att en annan av svensk politiks förgrundsfigurer under 1900-talet, Thorbjörn Fälldin, avled har nu ytterligare en förgrundsfigur gått bort. C H Hermansson avled under natten mot onsdagen, 98 år gammal.

Carl-Henrik Hermansson föddes i Bollnäs i december år 1917. Samma år öppnade hans far August Gottfried, tillsammans med en kompanjon, skobutiken Thorén och Hermansson. Den låg i centrala Bollnäs på den plats där Waynes Coffee ligger i dag.

Läs mer: C H Hermansson har avlidit

När C H Hermansson var i tioårsåldern lämnade familjen födelsestaden och flyttade till Sundsvall. Arbetarnas hårda villkor och skotten i Ådalen 1931 gjorde stort intryck på unge Carl-Henrik och fick honom att gå med i SSU, enligt Vänsterpartiets hemsida.

När Hermansson några år senare flyttat till Stockholm för att studera ändrade han politisk inriktning. År 1941 gick han med i Sveriges kommunistiska parti (SKP) och 23 år senare, 1965, valdes Hermansson till partiledare.

C H Hermansson på besök i Rengsjö år 1974.

Två år senare bytte partiet under Hermanssons ledning namn till Vänsterpartiet kommunisterna (VPK). Han fortsatte axla rollen som partiledare för VKP fram till 1975, då han efterträddes av Lars Werner.

Lars B Andersson är ordförande för Vänsterpartiet i Bollnäs. Han kände inte C H Hermansson personligen, men minns hur han förändrade den partipolitiska vänsterrörelsen framför allt under 70-talet.

– Det var Hermansson som reformerade Vänsterpartiet och bröt banden med Sovjet. Genom honom lämnade partiet kommunismen och bytte inriktning mot socialismen, säger han.

Lars B Andersson, ordförande för Vänsterpartiet i Bollnäs, minns hur C H Hermansson förändrade den partipolitiska vänsterrörelsen framför allt under 70-talet.

Men det var inte alla inom rörelsen som uppskattade förändringen. Hermansson tog dessutom mycket kraftfullt avstånd från Sovjets inmarsch i Tjeckoslovakien 1968, något som skapade motsättningar och splittrade delar av partiet, enligt Lars B Andersson.

– Det fanns de som tyckte vi skulle behålla banden till Sovjet. De mest radikala bröt sig loss och bildade AKP (Arbetarpartiet Kommunisterna, reds. anm) i slutet av 70-talet.

Mer långsiktigt, vad betyder hans gärningar för Vänsterpartiet i dag?

– De betyder att partiet har gjort upp med sin historia och i dag är ett reformistiskt parti som tror på det socialistiska samhället. Han ledde den väg som Jonas Sjöstedt fortsätter på nu idag, säger Lars B Andersson.

”Stort tack CH, du har betytt så mycket! En ynnest att fått känna dig” skriver Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson på Twitter, efter beskedet att C H Hermansson gått bort.

En annan som har berörts av C H Hermanssons död är Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, som även hon är född och uppvuxen i Bollnäs.

Läs också: Ulla Andersson som vikarierande partiledare

I en intervju med Tidningen Ljusnan 2011 berättade hon att Hermansson är en idol för henne och att de brukade prata om att de båda är från Bollnäs. På sitt Twitterkonto skriver Ulla Andersson på onsdagsförmiddagen: ” Stort tack CH, du har betytt så mycket! En ynnest att ha fått känna dig”.

Mer läsning

Annons