Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännerna minns Christer Dahlberg

Regissören Christer Dahlberg hann med många föreställningar under sitt liv. I uppsättningar som En midsommarnattsdröm, Gruffet i Chiozza och Spelman på taket stod han för regin. Christer Dahlberg blev 66 år gammal.

Annons

Christer Dahlberg föddes i Eskilstuna, men flyttade så småningom till Ockelbo. Där blev han snart aktiv inom Folkteatern i Gävle och fick en tjänst som amatörteaterkonsulent. Under flera års tid reste han runt i länet och hjälpte mindre teatergrupper upp på fötterna. Han regisserade och skrev manus.

I mitten på 80-talet kom Bollnäsprofilen Magnus Bergvall i kontakt med Christer.

– Jag behövde hjälp med en föreställning vi skulle sätta upp och fick nys om Christer. Jag minns att jag kontaktade honom och han nappade på mitt projekt. Han var liksom annorlunda än det gamla vanliga. Han fick folk att ställa upp, hade höga krav, men slet aldrig ut någon. En särbegåvning utan dess like, berättar Magnus Bergvall.

År 1987 regisserade Christer Dahlberg succén Spelman på taket i Hå. En uppsättning som kom att ligga honom varmt om hjärtat. Så här sa ha till tidningen år 2005:

– En av mina absoluta regifavoriter. En banbrytare.

Tillsammans med Magnus Bervall startade Christer Dahlberg upp det estetiska programmet i Bollnäs. Där blev han kvar som regiansvarig i tio år.

– Han gjorde många fina uppsättningar, minns Magnus Bergvall.

Mot slutet började Christer Dahlberg successivt dra ner på arbetet inom teatern och flyttade till en by utanför Paris. Där levde han den sista tiden tillsammans med sin fru. Christer Dahlberg avled den 12 juli i år, han blev 66 år gammal.

Christer Dahlberg.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons