Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandringsstigen förde kusinerna till deras förfaders okända torp – för första gången

Nya kulturstigen i Undersvik går i fotspåren till de som kastades ut för stupet.

Annons

Storstenen i Undersvik som man tror har använts till en religiös offerplats före och under medeltiden.

Det är lördagsförmiddag och Katarina Wådell står på en sten ovanför en mycket gammal utgrävd grop. Högtalarsystemet sprakar i gång och hon säger att när Berg-Olle kom till platsen fanns inte sådan här elektronik. Gropen hon talar om är en torpargrund utgrävd någon gång på 1830-talet, som vittnar om en tid som bara träden kan ha färskt i minnet.

– Berg-Olle var den första att bosätta sig här på platsen, vad vi känner till i dag, berättar Katarina Wådell, släktforskare och ordförandei Undersviks hembygdsförening.

Kusinerna Kerstin Forsberg, Birgitte Hedblom-Brödegård och Agneta Sidvall tillsammans med Nanne Brödegård sitter och beskådar torpargrunden till deras släkting Berg-Olle.

På en stenbänk intill sitter tre kusiner jämte varandra, som nyligen fått reda på att de är släktingar till Berg-Olle, och besöker torpargrunden för första gången.

– Det känns lite vemodigt att vara här, de var så fattiga och levde svåra liv, berättar Kerstin Forsberg, släkting till Berg-Olles.

Läs även: Ett halvår efter de dubbla beskeden

Skogspartiet hade bosättningar redan för 2 000 till 3 000 år sedan och inte långt ifrån torpargrunden ligger det berömda Offerberget. Hembygdsföreningen inviger den här dagen med en vandringsstig till de olika forntida kulturplatser som man tror användes för att tillbe asagudarna.

Flertalet kultur- och vandringssugna möttes upp för att ta del av sägnen om Offerberget och höra historien bakom Berg-Olles torp.

Läs även: Allsång i Undersvik

– Vi tyckte att det var viktigt att kulturskatterna som finns i skogen kommer till allmän kännedom, berättar Katarina Wådell.

Därför har hembygdsföreningen i Undersvik under våren och sommaren röjt fram stigar som markerats och skyltats vid de olika sevärdheterna. Den kilometerlånga turen startar från Berg-Olles torp och går ända upp till klipphällarna.

Undersviks hembygdsföreningen har satt upp skyltar om de olika platserna längs vandringsstigen.

Om ättestupan finns en bok från 1600-talet som beskriver en tradition före medeltiden att man kastade ut gamla och sjuka ner för stupet i tron att de skulle komma till en bättre värld.

– Vi är inte helt säkra på att det var så, men för att ingen ska ramla ner i dag har vi markerat där det är farligt att gå, men man måste vara försiktig, berättar hon.

Läs även: "Det 21:a arrondissementet, ligger det i Undersvik?"

Mer läsning

Annons