Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallstabröderna klättrade till Tobleronebergets topp – 4478 meter

Storebror Dennis Malmberg tröttnade på att aklimatisera kroppen för att bestiga riktigt höga berg och lillebror Anders fick lungproblem. Men längtan till bergstopparna fanns kvar och på tisdagen besteg de Matterhorn i Alperna. – Det är så fantastiskt fint, säger Dennis Malmberg.

Annons

Kanske har bröderna Dennis och Anders Malmberg från Vallsta myror i brallorna. Klart är i alla fall att de aldrig har råkat ut för latmask. Under det senaste året har de både öppnat ett bryggeri och en äventyrspark i Orbaden. Dessutom är Dennis Malmberg med och driver Hälsingegymnasiet i Bollnäs.

– Det händer lite grejer. Men inget av det här är något som man klarar själv. Det gäller att ha bra folk med sig, säger Dennis Malmberg.

Läs också: Hälsinglands första zipline är redo: "Vi kommer få folk att stanna här längre"

Bryggeribröderna i Orbaden fick idén på skidturen: "det är en rolig idé som vi tror otroligt mycket på"

Och klart är också att den egna äventyrsparken inte är nog för dem. Berg mycket högre än Åsbergets 371 meter lockar för mycket.

–Matterhorn är ett himla snyggt berg, det är en bra anledning att gå upp på det, konstaterar Dennis Malmberg.

På gränsen mellan Schweiz och Italien tornar Matterhorn upp sig.

Matterhorn är nog Alpernas mest kända berg, kanske för sin spektakulära form med fyra väggar som är vända mot varsitt vädersträck. Kanske för att det är avbildat på Toblerone-chokladen.

Dennis Malmberg är den mest rutinerade bergsklättraren av bröderna. I december 2014 besteg han Sydamerikas högsta berg Aconcagua (6962 meter över havet). Tidigare hade han även afrikas högsta berg Kilimanjaro (5 895 meter) och alpernas högsta berg Mont Blanc (4 809 meter).

Läs också: Dennis får en höjdarjul

Äntligen uppe på toppen

Brorsan Anders Malmberg har även han vana av berg – men inte enbart positiva sådana, då han har fått lungproblem i samband med bergsbestigning.

Tillsammans beslutade de sig för att i sommar ta sig an Matterhorns 4478 meter. Det trots att Dennis sa att han inte hade några planer på nya bergsbestigningar efter att han tagit sig upp på Aconcagua.

Vandring på hög höjd Alperna.

– Efter att ha varit på Aconcagua var jag sugen på något lägre och mer tekniskt. Jag kände att jag var less på att ligga och aklimatisera mig, säger Dennis Malmberg.

Han berättar att han hade varit sugen på att bestiga ett berg på över 8000 meter i Himalaya – men den drömmen dog i samband med bestigningen av Aconcagua.

Så resan gick i stället till Alperna – men det såg länge ut som att det inte skulle bli något försök att nå toppen.

– Vi kom hit i fredags och då hade det snöat jättemycket i tre dagar. Men nu är det fint väder och vi går i shorts och t-tröjor på 3000 meters höjd, säger Dennis Malmberg på tisdagseftermiddagen.

Alperna från en bergstopp.

Då har han precis kommit tillbaka från toppturen, som började redan vid klockan fyra på morgonen. Det tog tre och en halv timme för honom att gå och klättra upp och ännu längre tid att ta sig ned, eftersom de firade sig ned och varje person fick vänta på sin tur.

– Det har gått bra, vi var tre stycken och vi kom upp allihop. Nu var det väldigt fint väder och omkring nollgradigt på toppen. Från toppen är det också otroligt vackert, men på ett helt annat sätt, man ser hela Alperna, säger Dennis Malmberg.

Mer läsning

Annons