Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärdsmiljarder och lärarplatser – höstbudgeten presenterades i Bollnäs

Under måndagen lade regeringen fram sin budgetproposition för 2017. På en presskonferens i Bollnäs presenterade Åsa Lindestam, riksdagsledamot för socialdemokraterna i Gävleborg, hur höstbudgeten påverkar kommunerna lokalt.

Annons

I Bollnäs kulturhus presenterade riksdagsledamot Åsa Lindestam (S) under måndagen det budgetförslag som tidigare under dagen lagts fram av finansminister Magdalena Andersson (S).

– Allra viktigast i budgeten tycker jag är vår satsning på skolan. Samhället ropar efter utbildade människor. Vi vet att det finns 100 000 arbeten där ute som inte blir tillsatta därför att människor inte har rätt kompetens, säger Åsa Lindestam.

Och vad betyder utbildningssatsningen för Gävleborg?

– Det betyder bland annat att vi ökar lärarutbildningsplatserna på Högskolan i Gävle. 60 nya platser för förskollärare och 70 för lärare.

Totalt presenterar regeringen förslag på satsningar för 23,6 miljarder kronor. De största satsningarna gäller Trafikverket som ska få 8,7 miljarder till infrastruktur och underhåll av järnväg. Klimatsatsningarna, som för nästa år föreslås kosta 1,8 miljarder kronor. Och så 10 miljarder som ska ge stöd till kommuner och landsting, de så kallade välfärdsmiljarderna.

Läs mer: Bollnäs har den högsta ungdomsarbetslösheten i landet

Men det förslaget har fått kritik, bland annat menar Sveriges kommuner och landsting att välfärdspengarna i praktiken redan gått åt till att täcka underskotten i många kommuners budget, rapporterar SVT Nyheter.

– Som jag ser det kan förslaget med välfärdsmiljarder i sämsta fall göra att man inte kan anställa ny personal. Men i bästa fall innebär satsningen att kommuner kan öka anställningen av personal inom välfärden, säger Åsa Lindestam.

Som exempel tar hon Söderhamn som får 51 miljoner kronor i välfärdssatsning, Sandviken som får 47,2 miljoner och Bollnäs som får 35 miljoner kronor.

Kritiker menar att det inte skapas tillräckligt med jobb och att budgeten inte heller är tillräckligt stark när det gäller jobben. Vad säger du om det?

– Vi skapar väldigt mycket jobb. Rent praktiskt kommer välfärdsmiljarderna leda till att man kan anställa. Nu sjunker arbetslösheten och är nere på lägre nivåer än de flesta andra länder, säger Åsa Lindestam.

Men vi har ju målet att ha EUs lägsta arbetslöshet år 2020. Finns det någon möjlighet att nå det målet?

— Nu är vi på väg ner under sju procent. Men det är ett hårt och tufft mål. Så nu måste vi se till att våra åtgärder sätts i verket.

Marie Centerwall (S) är kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs.

Bollnäs kommun får 35 miljonerav välfärdsmiljarderna. Är det något speciellt ni kommer satsa på?

– Ja skolan, utbildningar och att fler personer ska komma i arbete. Det är huvudlinjen i vår budgetplanering. Det ska vara lätt för ungdomar att hitta rätt och komma vidare både i skolan, men också efter att man avslutat sin utbildning, säger Marie Centerwall (S).

Lars Molin (M) är ordförande i Ljusdals kommunstyrelse. Även han tar upp välfärdsmiljarderna som en intressant del av budgetförslaget. För Ljusdals kommun innebär det statliga pengar på 21,6 miljoner kronor.

– Det är ju spännande för vår del. Men jag rädd att det kommer andra beslut som påverkar. Till exempel föreslås minskad ersättning för mottagande av ensamkommande. Så vi får pengar i ena handen, men frågan är hur mycket vi har i andra när alla beslut är inräknade. Mer än så kan jag inte uttala mig om än, säger Lars Molin

FAKTA Välfärdssatsningen i Gävleborg (i miljoner kronor)

76,9 - Gävle

51,2 - Söderhamn

47,2 - Sandviken

34,5 - Bollnäs

24,1 - Hudiksvall

21,6 - Ljusdal

17,4 - Ovanåker

14,7 - Hofors

11,3 - Nordanstig

7,5 - Ockelbo

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning