Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt måleri uppåt väggarna på Gästgivars

När årets sommarutställning på Gästgivars i Vallsta öppnade portarna för första gången i år var det schabloner av alla dess slag som mötte besökarna. – Det är trevligt att dessa vackra mönster lyfts fram, säger Ewa Pettersson som var en av många som besökte utställningen.

Annons

Ute på gårdsplanen fick besökarna lyssna till ett invigningstal av hemslöjdsföreningens ordförande Erik Nordin i strålande solsken innan det var dags för kakbuffé och invigning av årets utställning.

Läs också: Många nya besökare till hälsingegårdarna

– Besökarna har ofta lättare att hitta kakorna än själva utställningen, skrattar Erik Nordin medan han går upp för trappen som leder från fikarummet på nedervåningen till utställningsrummen ovanför.

Årets schablonutställning på värlsdarvsgården Gästgivars har invigts.

Årets utställning handlar om målarteknik som hantverk, och personen vars målningar står i centrum är målargesällen Jonas Wallström.

Läs också: Helena Bratt tar kulturhistoria till folket

Erik Nordin beskriver Jonas Wallström som en mycket skicklig målare som förnyade interiörmåleriet i Hälsingland under 1850-talet genom sitt schablonmåleri i hälsingegårdarna.

– På den tiden var det billigare att ha en målare hemma hos sig hela sommaren än att köpa målade tapeter, säger Erik Nordin. Det kan vara en av anledningarna till att Jonas gjort sådant avtryck.

Jonas Wallströms måleri utmärker sig på så sätt att han, enligt Erik Nordin, helt enkelt var ovanligt duktig på det han gjorde.

Schabloner genom en schablon.

Under 1960-talet reproducerades några av Wallströms schabloner på en tapet som omedelbart blev mycket populär, och som är så än idag - Gästgivarstapeten.

– I dag finns det överallt. Men det roliga är att när folk som har den tapeten hemma kommer hit och ser originalet blir de alltid förvånade över vilken skillnad det är, säger Erik Nordin.

Läs också: Schabloner på en laduvägg där hemma

Ewa Pettersson besöker Gästgivars varje år för att ta del av gårdens utställningar. Årets utställning är inget undantag.

– Det är roligt att alla dessa mönster samlats ihop till en och samma plats, säger hon.

Erik Nordin, ordförande i Arbrå hembygdsförening.

Även om gården Gästgivars är en världsarvsgård finns det mycket mer därtill som Erik Nordin anser ingåri världsarvet. Däribland schablonmålningarna, men även andra saker som exempelvis möblerna, textilkulturen och allt vackert linnedräll.

– Det kvinnorna gjorde med linet är också en viktig del av världsarvet i stort, säger Erik Nordin.

I elva år har han varit ordförande i Arbrå hemslöjdsförening och sett till att det funnits utställningar att besöka på Gästgivars under somrarna. Men utställningen i år blir Eriks sista.

– Nu gör jag min grand final, sen får någon annan ta över och göra nytt, säger han med ett leende och tillägger:

– Men det är klart, vill de att jag ska vara med på ett hörn även i framtiden så är jag gärna det. Så engagerad som jag är kommer det kännas konstigt att inte längre få vara en del av allt detta.

Mer läsning