Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Tidholm fortfarande kritisk mot Brotorgsaffären: "Ett hårresande övergrepp mot demokratin"

Författaren Thomas Tidholm har länge starkt ifrågasatt Olov Nilsson Strängs agerande i Brotorgsaffären och håller fast vid sin kritik. – Det är en kommunal skandal, resultatet blir inte bra och den största förövaren går fri, säger han.

Annons

– Ja, det är så dags.

Det är Thomas Tidholms initiala reaktion när han får veta att Olov Nilsson Sträng delvis ger honom rätt gällande Brotorget: man ska faktiskt inte sälja ett torg.

Thomas har varit en av Brotorgsaffärens största kritiker och starkt ifrågasatt Olov Nilsson Strängs agerande. Och när vi ringer upp författaren klargör han att han inte tänker backa från sin kritik av det före detta kommunalrådet.

Politiker borde fatta att det är människorna som är torget och att Bollnäs inte behöver göras om till något det inte är, menar Thomas Tidholm.

– Som jag förstår det kunde han lika gärna ha blivit åtalad för det han gjorde. Olov Nilsson Sträng hade inte mandat att ta rivningsbeslutet och orsakade kommunen en kostnad på många miljoner. Och förstörde ett torg tio år framåt. Det är ju allvarligt, säger Thomas Tidholm.

Lär mer: Brotorget blir inte klart till Grillnatta i slutet av juli

Dessutom menar han att själva ombyggnationen av torget, som planeras stå färdig i slutet på augusti, inte blir lyckad.

– Nu har de ställt upp något överdimensionerat monument. Det nya torget ser ut att bli ogenomtänkt och folkovänligt. Politikerna borde fatta att det är människorna som är torget. De vill ha en trevlig plats med bänkar och träd att sitta under, det behövs inte så mycket mer egentligen.

Författaren Thomas Tidholm, bosatt i Arbrå, är en av dem som har varit starkt kritiska till Olov Nilsson Strängs agerande i Brotorgsaffären.

Hur tror du händelserna kring Brotorget påverkar Bollnäsbornas förtroende för politikerna?

– Jag tror medborgarna i Bollnäs är ganska liknöjda. På en direkt fråga svarar folk att de inte vill ha en galleria, men om man inte frågar kan det mesta slinka igenom. Det finns inget bra engagemang för politik i Bollnäs, utan folk litar på politikerna som i många fall är amatörer, säger Thomas Tidholm.

Läs också: Vi närmar oss ett användbart torg

Han tycker att politikerna som ställde sig bakom Olov Nilsson Strängs beslut inte verkar ha insikt i hur en kommun ska fungera, utan beskriver processen som ett "hårresande övergrepp mot demokratin".

Brotorget. I dag är nästan hela ombyggnationen klar, i slutet av augusti planeras invigningen hållas.

– Jag skäms för politikerna i Bollnäs som inte tog tag i ansvarsfrågan ordentligt. Olov Nilsson Sträng skulle definitivt ha blivit hårt kritiserad och blivit utsatt får en juridisk granskning, säger Thomas Tidholm.

Han fortsätter:

– Torget kunde helt enkelt ha återställts till det som var innan, med Snoddasreliefen och annat som ändå är Bollnäs på något sätt. Man behöver inte försöka göra om Bollnäs till något annat.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

– Nu har de ställt upp något överdimensionerat monument. Det nya torget ser ut att bli  ogenomtänkt och folkovänligt, säger Thomas Tidholm.

Mer läsning