Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strejk för 17 målare i Bollnäs – lade ner arbetet på fredagen

Efter att förhandlingarna mellan arbetsgivare och fack strandat under natten mot fredagen utvidgade på fredagen Målareförbundet konflikten. Nästan 1 000 målare har nu gått ut i strejk, 17 av dem i Bollnäs.

Annons

Redan den åttonde april gick 200 av Målareförbundets medlemmar ut i strejk. Nu har alltså konflikten utvidgats med 800 medlemmar och nära 1 000 målare runt om i landet har gått ut i strejk.

För Gävleborgs del innebär det att 55 målare lade ner arbetet och 17 av dem finns i Hälsingland. De jobbar alla 17 på Sandå måleri i Bollnäs.

– Det bud som Målareföretagen kom med i natt var så vitt jag förstår det ett rent lönebud och vi har betydligt fler krav, säger Johan Johansson, ombudsman för Målareförbundetets avdelning nio Gävle/Dala.

Läs också: Insändare: Därför slåss vi för kollektivavtalen

Man kräver rättvisare löner, kvalitetssäkrad lärlingsutbildning, reseersättning från hemmet och samma arbetsskydd för gravida kvinnor som tvingas sjukskriva sig före förlossningen som det skydd föräldralediga mammor redan har.

– Det här är ett ofta tungt jobb och många kan inte jobba fullt ut hela tiden fram till förlossningen, säger Johan Johansson.

Vad gäller ersättning redan från det att man lämnar hemmet så stöder facket sig på en dom i Europadomstolen.

– Det är ofta som en målare har fyra, fem mil till sin arbetsplats, säger Johan Johansson.

– Det kan bli väldigt långa dagar och då vill man naturligtvis ha betalt för att det blir långa dagar, säger Björn Hummelgård som på fredagen gick strejkvakt tillsammans med Johan Mickelsson utanför Sandå måleri i Bollnäs.

Läs också: Musikerförbundet stödjer målarna

Det här är första dagen som målarna vid Sandå i Bollnäs strejkar och några större förhoppningar om en snabb lösning på konflikten har de inte.

– Det är klart att man hoppas ju alltid på en snabb lösning, säger Johan Mickelsson. Men som det ser ut nu så har ju förhandlingarna strandat.

Läs också: Domstolen stoppar strejk

Mer läsning