Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor fallrisk för äldre: "Ett litet vingel så är man i backen"

Pensionärsorganisationerna försöker få till förändringar som ska underlätta för gamla att röra sig i samhället och ger råd om hur de kan undvika att skada sig. Men att automatiska butiksdörrar är vådliga har PRO i Bollnäs inte hört talas om.

Annons

– Just den här saken med de automatiska dörrarna har jag aldrig reflekterat över tidigare, men som huvudfråga är risker i samhället för äldre något vi är engagerade i. Vi försöker beta av de fällor som finns, säger Annagreta Roos Strid som är ordförande för PRO i Bollnäs.

Anna-Britta Schönnings besökte en butik i Bollnäs när hon och sambon Gustaf Dalstedt var i fritidshuset i Sjörgrå. Anna-Britta upplevde att hon slogs omkull av de automatiska butiksdörrarna och i fallet bröt hon ena höften.

Annagreta Roos Strid har inte svårt att förstå att de automatiska dörrarna kan vålla problem för de som behöver ta det lugnt när de går.

– Det är en sådan smart lösning som är vanlig i samhället, men inte tillräckligt smart för att vara anpassad till de som är mindre rörliga. Det kan till exempel vara att man har ett fordon med sig och hamnar på en kant eller något som gör att det tar tid att ta sig förbi.

Äldre är ofta begränsade i rörligheten.

Det kan vara svårt för föreningen att få till förändringar för det de ser som problem.

– Saker som inte kostar något att åtgärda, som bara är ett tankefel, det får vi lätt gehör för. Men kostar det pengar läggs det ofta på mer långsiktiga planer att åtgärda och då får vi ligga på för att det ska hända något.

Saker som inte kostar något att åtgärda, som bara är ett tankefel, det får vi lätt gehör för.

Fallolyckor är en av de största skaderiskerna för äldre. Det är så pass allvarligt att det enligt statistik från PRO och Statens Folkhälsoinstitut dör mellan tre och fyra personer över 65 år varje dag till följd av fallolyckor.

Läs också: Säkrare och roligare vardag för de äldre

– Inte att de ramlar och tvärdör utan de bryter bäcken- eller höftben, hamnar på sjukhus och blir liggande, drabbas av lunginflammation och slutar sina dagar. Ett litet vingel och så är man i backen. Höfterna är sköra när man blir gammal, säger Tord Tallmarker.

Tord Tallmarker, PRO, är kunnig inom trafik och säkerhet för äldre.

Tallmarker är distriktsansvarig för frågor om trafik och säkerhet för äldre i PRO Gävleborg. Han är ofta ute och pratar för grupper och berättar då bland annat hur man kan tänka för att skydda sig mot onödiga fallolyckor.

– Äldre herrar bör tänka om och skaffa damcykel med långt insteg. Det händer att de faller från stillastående, dyker och bryter lårbenet. Eller att man ska sätta på sig jeansen, fastnar med foten, dyker och bryter sig.

Läs också: Fiskelycka för de äldre: "Sällskapet är det viktigaste för det ska nappa"

Det finns enkla medel för att förhindra de situationerna. Tallmarker råder äldre att sitta ner där de ska klä på sig och skaffa ett skohorn med långt skaft för att göra det enklare att få på sig skorna.

Kanske är det något jag borde ta med mig när jag är ute och pratar om farorna.

Ojämnheter i marken och höjdskillnader är andra saker att vara uppmärksam på. Därför uppmanar han att hela tiden ta det lugnt och hålla blicken där man går för att se var man sätter fötterna.

– De här butiksdörrarna är nog en sak att se upp med det också, men jag har aldrig hört talas om det. Kanske är det något jag borde ta med mig när jag är ute och pratar om farorna.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons