Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stephan är ny kyrkomusiker i Bollnäs: "Jag inspireras av att blanda gammalt och nytt"

Stephan Frisk började spela piano hemma i Borlänge redan som nioåring. I dag är han organist och körledare inom Bollnäs och Rengsjö församling, och är inte rädd att blanda traditionella stycken med dagens moderna pop- och rockmusik.

Annons

Stephan Frisk är Bollnäs och Rengsjö församlings nye organist och körledare.

Vi träffas i Bollnäs kyrka, vars ljusa och stora takvalv sträcker sig långt över läktarna och orgelspelet.

– Bollnäs kyrka har bra akustik, det ger orgeln en vacker klang, säger Stephan Frisk innan vi slår oss ner i ett av kyrkans sidorum.

Han är dalmasen som började spela piano redan som nioåring hemma i Borlänge. Ett intresse som växte och senare fick Stephan att söka sig till musikkonservatoriet i Falun, och så småningom vidare till "Det kongelige danske musikkonservatorium" i Köpenhamn – Danmarks största utbildningsinstitution inom klassisk musik.

– I Köpenhamn läste jag först piano i fyra år. Sedan kyrkomusik, kör och orgel, i fem år. Men redan i Falun hade jag orgel som sidoinstrument, säger Stephan Frisk.

Stephan Frisk började spela piano redan som nioåring. I dag är ha organist inom kyrkan och hänförs av orgelns musikaliska möjligheter.

Han beskriver orgeln som "instrumenternas drottning".

– Det är det största instrumentet med starkast ljudnivå. Jag minns en studieresa till Notre Dame i Paris där vi fick en demonstration i hur starkt orgeln kan låta. Alla stod och höll för öronen. Det känns häftigt att bemästra ett sådant instrument.

Efter utbildningen fick Stephan jobb som kantor i Tierp. Men sedan ville han och hustrun Sawmya Frisk vidare och hamnade till slut i Segersta.

– Min fru är en fantastiskt duktig violinist. Hon har spelat hela livet och minns att hon uppträdde i Bollnäs som barn. Och nu är vi tillbaka, säger Stephan.

Stephan Frisk gillar att blanda gammalt och nytt. Efter intervjun bjöd han både på klassiska verk och en orgelversion av rocklåten

Tillsammans har de bandet Duo Stemya, där de framför egenarrangerade stycken inom nordisk folkmusik och klassisk musik. Stephan beskriver det som att Duo Stemya är deras egen grej, som inte enbart är inriktad mot kyrkan.

– Jag inspireras mycket av kyrkorummet och orgeln som ger nästan oändligt många möjligheter. Samtidigt gillar jag att blanda gammalt och nytt, säger Stephan.

Han tar kyrkokörerna som exempel. I dagsläget leder han två körer, en "vanlig" kyrkokör samt vokalensemblen som består av nio kvinnliga sångerskor.

– Vi framför klassiska verk, men jag tycker också om moderna pop- och rocklåtar. Detsamma gäller orgeln, på dop och bröllop händer det att jag får önskemål på sådant jag vanligtvis inte spelar.

Tillsammans med sin fru Sawmya Frisk har Stephan bandet Duo Stemya, där de framför egenarrangerade stycken inom nordisk folkmusik och klassisk musik.

Stephan berättar att det faktiskt just nu finns ett önskemål om att han ska spela "Final countdown" av Europe på ett bröllop.

Och efter intervjun bjuder han på ett smakprov. Det känns ovant att höra den välkända rocklåten i kyrkan, som är så starkt förknippad med psalmer och andra traditionella toner.

Finns det de som motsätter sig att sådan här musik spelas på orgel?

– Ja ett motstånd finns absolut från de som vill bevara traditionell musik. Men det sätter jag mig emot, även om man såklart inte ska glömma bort det folkmusiska och klassiska kulturarvet. Det gäller att hitta en balans, jag inspireras av mixen, säger Stephan Frisk.

Innan jag går bjuder han också på två klassiska verk. Orgelsymfoni No 6 av Vierne och slutet på Fantasie av Mozart.

Stephan beskriver orgeln som

PERSONLIGT

Ålder: 31 år

Yrke: Är sedan 1 maj ny organist och körledare för Bollnäs och Rengsjö församling

Favoritmusik: "Allätare som gillar både klassisk musik och modern rock och pop".

Fritidsintressen: Naturupplevelser som fjällvandring och skidåkning. Och resor, speciellt historiskt och kulturellt gamla städer, exempelvis Rom.

Aktuellt: Håller konsert i Bollnäs kyrka nu på söndag kl 18.

Mer läsning

Annons