Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal två motorcyklar från lada i Bollnäs – man får villkorlig dom

En Bollnäsbo såg hur tre personer höll på att stjäla hans motorcyklar. Tillsammans med en granne lyckades han stoppa en av de misstänkta. Den personen döms nu vid Hudiksvalls tingsrätt till villkorlig dom för stöld.

Annons

Den 5 juni i år vaknade en man av att hans hund skällde. Han såg då att tre män höll på att rulla iväg hans fyrhjuling och motorcykel från en lada i anslutning till bostadshuset utanför Bollnäs. De var på väg till en vit skåpbil som stod parkerad cirka 150 meter från huset.

Mannen ringde en granne och bad honom om hjälp med att stoppa bilen. Tillsammans lyckades de efter en liten stund att blockera skåpbilen. Två personer sprang iväg, men föraren satt kvar i bilen och kunde gripas av den tillkallade polisen.

Mannen, som är i 25-årsåldern, åtalades för grov stöld. Han nekade till brott och uppgav i förhör att han inte kände de två andra männen. Enligt honom träffade han dem när han stannade vid en bensinmack för att tanka och de frågade honom om skjuts. Männen bad honom att köra till en kompis för att hämta en väska. Därför körde han till huset där målsäganden bor.

Läs också: Stal två motorcyklar för 185 000 kronor – åtalas för grov stöld

Hudiksvalls tingsrätt konstaterar att det regnade den aktuella natten och att mannen enligt uppgift var mycket blöt på skor och strumpor. Dessutom kan ett skoavtryck som hittats på platsen ha avsatts av mannens högra sko. Rätten anser vidare att mannens berättelse är torftig, detaljfattig och sammantaget så osannolik att den kan lämnas utan avseende.

Däremot anser rätten att gärningen ska rubriceras som stöld och inte grov stöld, bland annat för att varken värdet på motorcyklarna eller tillvägagångssättet motiverar rubriceringen grov stöld.

Mannen döms till villkorlig dom för stöld. Åklagaren hade även krävt att mannen, som är medborgare i ett annat EU-land, skulle utvisas. Men varken brottets art eller mannens personliga förhållanden medför att det finns anledning till det, menar tingsrätten i domen. Därför ogillas utvisningsyrkandet.

Mer läsning

Annons