Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sörängs skola byter ägare – privatpersoner tar över efter byaförening

Föreningen som äger byskolan i dag har beslutat att sälja den till rektorn och två andra personer med anknytning till skolan.
– Alla är överens om att vi vill ha en bra skola i Söräng. Vi kommer göra allt minst lika bra, gärna bättre, säger den nya ägartrion.

Annons

Det är nu klart att Veronica Birgersson, Pontus Rogala och Anki Olsson köper bolaget och därmed blir nya ägare till skolan.

– Vi har fått fram budskapet om vad hög kvalitet innebär och det är därför vi har fått det här förtroendet. I små skolor är man ofta nöjd med att det finns en skola i byn kvar, det är det vi inte är, säger Pontus Rogala.

Beslut om att sälja Sörängs skola togs på Bollnäs västra framtids års- och extrastämmor under våren. Det är den ideella föreningen som sedan privatiseringen av skolan 2013 ägt bolaget Sörängs skola AB.

– I juli 2015 inleddes diskussionerna mellan styrelsen som är huvudman för verksamheten och ägaren Sörängs skola AB, om hur skolan långsiktigt skulle förvaltas och drivas på ett bra sätt, säger Veronica Birgersson.

Läs tidigare artiklar: Friskola söker personal och Nu är Sörängs skola invigd

Veronica Birgersson, Pontus Rogala och Anki Olsson har köpt Sörängs skola AB.

Veronica Birgersson och Pontus Rogala har båda arbetat ideellt i bolagets styrelse och har under de tre åren varit delaktiga i driften genom sitt engagemang.

Anki Olsson har jobbat som lärare på skolan i 20 år och sedan 2013 har hon varit skolans rektor. Det fortsätter hon vara också nu.

Övertagandet kommer inte i dagsläget att innebära några förändringar som märks för elever och föräldrar. Däremot ser de att den nya ägarformen gör det smidigare rent organisatoriskt.

– Det blir kortare beslutsvägar och kortare tid till beslut eftersom vi tar bort ett led där en ägare också ska informeras om vad som händer och vara med i besluten. Det gynnar personal och barn tycker vi, säger Anki Olsson.

Målet med verksamheten är samma som föreningen tidigare arbetat mot och det är högt satt; de strävar efter att bli världens bästa skola.

– Visionen om hög kvalitet kommer fortfarande vara vår ledstjärna och det som ska genomsyra verksamheten. Sedan hoppas vi att de kortare beslutsvägarna och vår ambition att samarbeta med andra skolor kommer att gynna oss ännu mer.

Ägarbytet innebär inga förändringar i verksamheten som märks för barn och föräldrar, enligt de nya ägarna.

En del i strävan är också att vara en attraktiv arbetsgivare för att i den rådande lärarbristen få behöriga pedagoger att söka sig till skolan.

– Jag tror att det som många gånger saknas i verksamheterna är ett tydligt ledarskap och en tydlig vision, säger Anki Olsson.

Bollnäs västra framtids ordförande Stefan Jonäng tycktes ha blandade känslor inför affären, eftersom den innebär ett avsteg från den tidigare intentionen att folket i bygden skulle äga skolan gemensamt.

– Som det är nu så är det här en bra lösning. Men jag hade en annan inställning från början eftersom det inte var så här det var tänkt, säger Stefan Jonäng.

Då, i början av 2013, köpte bolaget Byskolorna i Bollnäs AB Sörängs skola av kommunen för 1,2 miljoner kronor.

Stefan Jonäng, ordförande för Bollnäs västra framtid.

Bolaget ägdes av föreningen Bollnäs västra framtid, som i sin tur drivs gemensamt av bygdegårdsföreningarna i Söräng, Sörbo-Fjäle och Edstuga-Freluga. Senare samma år bytte bolaget namn till Sörängs skola AB.

Tanken var att skolans existens skulle säkras genom att lokala krafter tog över driften. I ägardirektivet stod det inskrivet att ingen vinst skulle plockas ut, allt skulle återinvesteras i skolan.

– Det var bygden som kollektiv som skulle äga skolan, säger Stefan Jonäng.

Enligt honom finansierade man köpet av skolan från kommunen med lånade pengar. 300 000 kronor lånades av en privatperson, 900 000 kronor av en bank.

Bollnäs västra framtid har beslutat att sälja till ett betydligt lägre pris, 150 000 kronor, enligt Stefan Jonäng. I köpet ingår dock att de nya ägarna får ta över de drygt 450 000 kronor som, även det enligt Jonäng, återstår av det ursprungliga lånet.

Läs också: Västansjö skola såld

Mer läsning