Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopsortering, korv, och fotboll – så såg Gärdesdagen ut

Vädret visade sig inte från sin bästa sida när Hyresgästföreningen Bollnäs-Ovanåker i samarbete med Bollnäs bostäder anordnade Gärdesdagen under lördagen.

Annons

– Vi hade ju hoppats på 19 grader och sol, men har man roligt så tänker man inte så mycket på vädret och det kommer fler och fler ju längre dagen lider, säger Kicki Nyberg Roos, verksamhetsutvecklare i Hyresgästföreningen.

Tipspromenad och korv var uppskattade inslag.

Det var en hel del aktiviteter som erbjöds under Gärdesdagen vid sorosens IP på lördagen. Förutom att äta grillad korv, kunde man gå tipspromenad, spela fotboll och gå på skräpjakt.

– Det är en extra satsning på Gärdesområdet från oss i Hyresgästföreningen i samarbete med Bollnäs Bostäder, säger Kicki Nyberg Roos. Vi känner att vi vill göra något för att engagera, kanske främst ungdomar.

– Det bor ju väldigt många här på Gärdet, även en hel del nysvenskar som vi vill få ut så de kan umgås med alla andra, forsätter hon. Vi vill göra det här till ett bra område där alla kan trivas.

Läs även: All möjlig sport och lek på Solrosen: "Vi har velat ha ett sånt här ställe"

Bland annat kunde de yngre prova en fiskdamm där de fiskade upp skräp som de sedan fick lära sig i vilket sopkärl det skulle sorteras.

Viktoria Roos hittade rätt sopkärl.

– När de har gjort det får de en godispåse och en inbjudan till en skräpjägarträff, säger Kicki Nyberg Roos.

Vad är en skräpjägare?

– Det är ett barn som fungerar som ambassadör för sitt område genom att visa vilja att hålla det rent och snyggt, säger Kicki Nyberg Roos. Vi har redan ett sådant projekt på Oldaniels-området i Alfta och där fungerar det jättebra.

Läs även: Läsartext: På jakt efter skräpjägare

Fotboll var en av ingredienserna under Gärdesdagen.

Hyresgästföreningen och Bollnäs Bostäder har mer på gång i sin satsning på ungdomarna på Gärdesområdet. Ambitionen är att ungdomarna själva ska komma med idéer och förslag på vad som skulle göra Gärdet till det bästa stället att bo på för ungdomar.

Nästa punkt på det schemat är en pizzakväll i kvarterslokalen på Polacksgatan. Kanske kläcks det nya friska idéer under den kvällen?

Läs även: Hyresgästföreningen: Så ska bristen på bostäder åtgärdas

Mer läsning