Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöodjuret i Varpen är en avloppsledning – Helsinge Vatten investerar för 2 miljoner

Nej. Det är inget sjöodjur som huserar i Varpen. Det är Helsinge Vatten som byter ut en 40 år gammal ledning. En investering som kostat nära 2 miljoner kronor.

Annons

Läs också: Fem år efter konstaterade brister: Bollnäs reningsverk i Häggesta rustas för 80 miljoner

I viken mellan Långnäs och Häggesta reningsverk sträcker sig ett 850 meter blått plaströr, strax ovanför ytan. Den som passerar på långt håll kan nästan drabbas av synvillan om att det skulle röra sig om ett sjöodjur, men så är givetvis inte fallet.

Ylva Jedebäck Lindberg, VD på Helsinge Vatten, står vid strandkanten bakom reningsverket. Hon pekar ut mot vattnet.

Läs också: Det utökade strandskyddet tillfälligt borta – "Ett fönster har öppnats"

– Vi har anlitat ett dykarteam som kommer fästa röret på botten med betongpontoner, jag skulle gissa på att det tar några veckor innan allting är på plats, berättar hon.

Helsinge Vattens VD Ylva Jedebäck Lindberg och ledningsnätsansvarig Åke Holm.

Många minns kanske fjolårets avloppsläcka i Varpen. Den 40 år gammla sjöförlagda ledningen brast, varpå avloppsvatten läckte ut i sjön. Och det var inte första gången ledningen gav vika, år 2007 inträffade samma missöde. Men nu har Helsinge Vatten lånat pengar av kommunen för att instalera ett nytt rör. En installation som kostat drygt 1,9 miljoner kronor.

Läs också: "Ljusnan har faktiskt hämmat oss i 30 år"

Ett sjöodjur? Nej, en vattenledning.

– Redan innan avloppsläckan i fjol fanns det planer på att gör det här, så det är inte en dag försent. Det här är väl investerade pengar, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

I samband med den senaste läckan togs det prover i Varpen för att mäta hur vattnet påverkats och man kunde konstatera att det var "tjänligt med anmärkning", vilket innebär att läckaget inte haft någon större negativ påverkan.

– Men avloppsvatten innebär generellt en ökad förekomst av bakterier och det är naturligtvis något som måste undvikas, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

På plats vid reningsverket finns också ledningsnätsansvarig Åke Holm, som berättar att det nya röret har en livslängd på minst 100 år – det är betydligt slitstarkare än det gamla som funnits med sedan 70-talet.

Helsinge Vatten har specifikt valt en plast som är mer skraptålig, för att undvika framtida läckage.

– Det består av ett nytt materiall som inte funnits tidigare. Vi har specifikt valt en plast som är mer skraptålig, för att klara av yttre omständigheter på ett bättre sätt, säger han.

Hur kommer Bollnäsborna märk av det här?

– Förhoppningsvis inte alls. Det är då det fungerar, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning