Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista trosan till salu när en 60-årig epok går i graven

De allra sista underkläderna säljs ut i dambutiken som funnits i nära 60 år. – Det är tråkigt, men vi hoppas fortfarande på att någon vill ta över, säger Arne Häggeborg, vän till butikens grundare Ella Wiklund.

Annons

Klockan är två på måndagseftermiddagen och det är fullt av folk i underklädesbutiken på Långgatan 19 i Bollnäs, trots nästan trettiogradig värme utomhus. Kunderna drar i galgarna och provar butikens underkläder en sista gång, för i morgon bommar affären igen för gott.

– Det hade såklart varit roligare det fanns någon som ville driva den vidare, och än är det inte för sent om det finns någon som är intresserad, säger Arne Häggeborg som även var med när Ewes dammode öppnades i slutet av 1950-talet.

Arne Häggeborg hjälper förre butiksägaren att sälja ut de sista varorna i Ewes dammode. – Det är en epok som går i graven, säger han.

Han var då åtta år gammal och minns att han fick en ballong av Ellas man under invigningen. Sedan en månad tillbaka har han haft uppdraget att avveckla företaget eftersom dottern till butikens grundare Ella Wiklund, som drev butiken i många år, inte kan fortsätta på grund av hälsoskäl. Ella är i dag är 88 år gammal och tycker det är tråkigt att hennes livsverk inte får leva vidare.

– Det var en välarbetad butik med en underbar kundkrets, säger hon.

Ella Wiklund drev själv butiken fram till mitten på 80-talet, då dottern tog över huvudansvaret, men lämnde den aldrig helt och hållet. Hon beskriver vikten av nogrannhet, kvalité och personlig service som butikens framgångsrecept.

Ella jobbade aktivt i butiken fram tills för cirka tio år sedan. Hon minns framförallt introduktionen av strumpbyxan som den mest utmärkande förändringen inom dammodet när hon tänker tillbaka på alla år i affären. Den bidrog till att korsetten försvann och förenklade användandet av damunderkläder.

På frågan vad som kännetecknat butikens framgång svarar hon kundkontakt och personlig service som det allra viktigaste.

– Vi byggde sortimentet på kvalité, med eleganta underkläder, berättar hon stolt.

Som första kund köper Ylva Larsson en bh av Ella Wiklund i nyöppnade Ewes dammode, den 28 mars 1958. Båda ser ut att vara nöjda med affären.

Ella berättar att favoritmärkena som prydde butikens hyllor var Habella och Vanity Fair samt svenska märket Katja of Sweden.

Vad som kommer att hända med lokalen på Långgatan är ännu oklart, men det är självklart vad Ella hoppas på.

– Det skulle vara roligt om det fortsatte vara en underklädesbutik, säger hon.

Denna träskulpturen av G. Gunnarsson står Ella mycket nära. Hon köpte den i Stockholm på 60-talet och stod vid hennes sida när hon jobbade i affären. Skulpturen föreställer en man som drar åt korsetten på en kvinna.

Mer läsning

Annons