Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexårige Lucas fick en stor glasbit i foten på stranden

När Lucas Broomé lekte barfota på Karslundsbadet råkade han kliva på en vass glasbit som någon lämnat efter sig i gräset. – Det gör mig riktigt förbannad att folk inte plockar upp efter sig, säger mamma Lotta Björkman.

Annons

När vi träffar Lucas Broomé sitter han och äter choklad i gräset på Heden, samtidigt som han vilar sina ömma fot. Han konstaterar att det inte gör lika ont som i går, men fortfarande spänner i såret som fick sys igen med två stygn.

Läs också: Allt färre böter för nedskräpning

– Vi lekte i gräset och helt plötsligt gjorde det väldigt ont under foten. På väg till akuten fick vi slänga mina strumpor för de var helt blodiga, säger Lucas och visar undersidan av foten som är täckt av ett tjockt lager gasbinda.

Johan Hansson, Lucas Broomé och Lotta Björkman

Bredvid honom i gräset sitter mamma Lotta Björkman. Hon skrev ett argt inlägg i sociala medier efter händelsen, där hon bland annat undrar: "Är det så jävla svårt att bära med sig skräpet till en soptunna så kan ni väl åtminstone ta med en egen soppåse eller skita i att ha party på en badstrand?!"

– Jag blir förbannad. Man lämnar inte splittrat glas på en allmän strand på det här sättet. Men folk är lata, de orkar inte plocka upp efter sig och det tycker jag är oerhört ignorant, säger hon.

Lucas Broomé fick foten uppskuren av en glasskärva vid Karlslundsbadet.

Lotta Björkman tycker också kommunen, som äger stranden, ska ta mer ansvar för att det finns soptunnor tillgängliga. Hon får medhåll från pojkvännen Johan Hansson.

– Stranden ska vara en trygg plats för alla. Men allt för ofta hittar man glas och annat skräp i sanden och gräset, säger han.

Björn Lans är anläggningschef och ansvarig för driften runt badet. Han berättar att mer regelbundna kontroller av stranden kommer göras efter midsommar.

– Under högsäsong gör vi dagliga uppsikter på stränderna eftersom vi då har mer personal. Nytt för i år är också att vi harvar stranden, för att göra den mjuk och fri från skräp och ogräs.

Men nu när det är så varmt är väl också det här högsäsong?

– Ja, och därför har vi en vaktmästare som tittar över gräsmattan även när det inte är högsäsong. Men att helt förhindra att det kan finnas glas, det är en nästan omöjlig uppgift.

Kan fler soptunnor hjälpa?

Det kan det nog göra. Men framför allt tror jag det är viktigt att det inte är för skräpigt från början, för då minskar det folks benägenhet att slänga efter sig.

Lucas Broomé tvingades sy ihop foten efter att kan klivit på en glasskärva på stranden.

Tillbaka på gräsmattan vid sjukhuset berättar Lucas att han hoppas kunna gå på foten igen om en vecka. Men han säger att han nog kommer ha foppatofflor på sig på stranden i fortsättningen. Och en sak kommer han faktiskt på som är bra med olyckan:

– I går blev jag bjuden på mycket glass.

Mer läsning