Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för "Draugen" i sommar – spökvarelse får liv i hälsingeskogen

Filminspelningen i Hälsingeskogarna väcker liv i fornnordisk spökvarelse.

Annons

En argsint stämma hörs komma från vikingastugan i Orhall, Vallsta, och rök bolmar upp från skorstenen. Ut genom den en meter höga dörren kliver skäggiga män med skinnpälsar över axlarna och kvinnor med flätat hår.

– Jag spelar en stigman, men vet inte riktigt vad det är. De sa bara att jag ska se sur ut, så det har jag gjort hela dagen, berättar statisten Pelle Åkerlind med ett leende.

Filminspelningen av skräckfilmen Draug har precis påbörjats efter två års förberedelser. Skaparna bakom projektet är Bollnäsborna Karin Engman och Klas Persson som beskriver skräckfilmen som en historieskildring av vikingatiden som blandar nordisk mytologi med lokala sägner.

Läs också: Historisk skräck i Draug – filmmakarpar väcker tusenåriga myter till liv

– Vi har alltid velat göra en film om de historier och myter som finns här i Hälsingland, berättar Karin Engman, filmregissör och manusförfattare till Draug.

Regissörerna Klas Persson till höger, och Karin Engman i mitten förklarar hur nästa scen ska spelas in  för Pelle Åkerlind till vänster.

Filmen kretsar kring sägnen om Draug, en blodtörstande vålnad som förekommer i sagor från vikingatiden. Exakt vad som kommer att hända i filmen och hur Draugen kommer att gestaltas är Karin och Klas förtegna om. Förutom trailern som släpptes i våras ger Karin en liten förklaring om scenen som spelas in just i dag.

– Huvudrollsinnehavarna träffas i ett värdshus i Axmar vid Hamrångefjärden och sedan går de ut i skogen där något otäckt kommer att hända, säger Karin Engman.

Läs även: Musik i Hälsingland – här är sommarens evenemang

Det är inte första gången paret gör film om skräck med övernaturliga inslag som utspelar sig i skogsmiljöer från Ödmården, det område mellan Gästrikland och Hälsingland som på medeltiden var ren vildmark.

Statisterna Pelle Åkerlind och Anna Alverhag njuter av vikingatiden, fast björnfällen är väldigt varm tycker Pelle.

Tidigare har de två producerat kortfilmserien ”The Great Dying”, ett post-apokalyptiskt drama med zombies som finns att se på Youtube. Fast att Draug skulle vara en zombiefilm är inte riktigt sant menar Klas.

– En Draug är mer en spökvarelse och vampyr. Vi vill att filmen ska kännas som en mystisk isländsk saga spetsat med lite kärv humor, säger Klas Persson, filmregissör och manusförfattare till Draug.

Mikael Svensson är en stolt stigman i filmen.

– Vi försöker göra filmen så historiskt noggrann och korrekt som vi kan, fyller Karin Engman på.

Inspelningen pågår under 19 dagar i sommar och om allt följer tidsplanen kommer den att visas för publik någon gång nästa år. I rollistan syns några kända namn, men Karin vill gärna hålla dem hemliga.

Läs även: Skarsgård hyllas för sin Tarzantorso

Filmteamet under dagens inspelning av Draug.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning