Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburen patient fick ingen tandvård - Folktandvårdens hiss var för trång

Märta är rullstolsburen och bor på Gutenbergs äldreboende i Bollnäs. Nyligen bet hon av en tand och fick en tid för tandvård, men fick vända hem igen utan behandling – hennes rullstol fick inte plats i Folktandvårdens hiss.

Annons

Folktandvårdens hiss var för liten för Märtas rullstol.

Märtas make reagerar starkt på det inträffade:

– Jag blev nästan gråtfärdig när jag fick höra vad som hänt, jag är fruktansvärt ledsen och besviken. Hon klagar över att hon har sådan tandvärk och så får hon vända i dörren hos Folktandvården.

Annette West, klinikchef hos Folktandvården, bekräftar att händelsen ägt rum och beklagar den:

– Det är förfärligt att det blev så här. Vi arbetar för att sådant här inte ska kunna hända och med facit i hand så borde planeringen ha gjorts annorlunda för den här patienten.

Enligt Annette West så går de allra flesta rullstolar in i hissen på Folktandvårdens mottagning på Västra Stationsgatan i centrala Bollnäs. Om det finns anledning att tro att hissen kan bli ett problem så brukar patienten i stället erbjudas att komma till Karlslunds äldreboende, där Folktandvården har ett behandlingsrum.

Läs också: Närmare till tandläkaren

Annette West säger att Folktandvårdens personal hade informerat personalen på Gutenberg om den trånga hissen.

För berörd personal på Gutenberg är det mycket riktigt ingen nyhet att hissen är trång. Att de ändå valde att boka en tid på Folktandvårdens mottagning åt Märta har sin förklaring:

– De har lyftar i taket där som skulle kunna lyfta henne till tandläkarstolen, då hon inte kan stå på sina egna ben. Men hon har en extra bred rullstol och den gick helt enkelt inte in i hissen, säger en kvinna i personalstyrkan.

Hon är kritisk till tillgängligheten på Folktandvården:

– Det är en väldigt liten hiss, det är nästan så att man inte får in en vanlig rullstol heller. Man tycker ju att Folktandvården borde kunna ta emot alla.

För en rullstolsburen person är hissen det enda sättet att ta sig till Folktandvårdens mottagning på våning 2. Men alla rullstolar går inte in i den trånga hissen.

Annette West påtalar att Folktandvården har en mobil utrustning som kan flyttas hem till patienten i de fall det behövs.

– Och det finns även möjlighet att få en tid på en annan folktandvårdsklinik, om vi ges möjlighet att planera.

Att den trånga hissen utgör ett tillgänglighetsproblem på mottagningen i Bollnäs håller klinikcefen med om:

– Vi jobbar mycket med tillgänglighet, det finns ett önskemål från vår sida att hissen ska byggas om och det pågår en förhandling med hyresvärden. Om jag fick önska så skulle hissen vara så stor att den kan användas av alla patienter.

Katarina Sandström är enhetschef för Gutenberg. Hon vet att Folktandvårdens hiss har varit föremål för bekymmer även tidigare och att boendets personal har upplevt den som krånglig och bökig.

– Men det här är första gången som jag får kännedom om att en person med rullstol faktiskt inte kommer in i hissen. Det är otroligt olyckligt, det finns ju oftast akut anledning till att en äldre person får en tid för tandvård och kommer personen då inte fram till vården så blir det ju svårt att åtgärda problemet. Att Folktandvården ligger så långt efter när det gäller tillgängligheten känns inte bra.

Katarina Sandström ser allvarligt på händelsen.

– Förutom att den här personen inte fick tandvård så är det också väldigt kränkande att råka ut för en sådan här sak. Vi får informera om det här nu och erbjuda andra alternativ för tandvård helt enkelt. Kanske det passar bättre för vissa av våra boende att använda något privat alternativ i stället.

I skrivande stund väntar Märta fortfarande på att få behandling för den avbitna tanden. Enligt Annette West har en tid bokats för henne på Karlslund.

Märta heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons