Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjurens inverkan på landsbygdsbefolkningen debatterades – se reprisen från debatten

Är det en tillgång eller en nackdel att det finns rovdjur i Gävleborg? Under onsdagskvällen arrangerade Jägarnas Riksförbund en debatt på Bollnäs folkhögskola och helahälsingland.se sände live.

Annons

Ingemar Alin, distriktsordförande för Jägarnas riksförbund i Gävleborg, anser att rovdjurens inverkan på landsbygdsbefolkningen har ökat på senare år.

Läs också: Kommentar: "Rovdjursdebatten blev inte mycket till debatt"

Därför drog han ihop en debattkväll där varg, björn och lo skulle diskuteras.

– Tidigare debatter har i huvudsak gällt jägare kontra rovdjuren. Nu vill vi belysa vilken betydelse de har för all befolkning som över huvud taget rör sig i skog i mark. Då menar jag alla från bärplockare till motionärer och hundägare, säger Ingemar Alin.

I den panel som debatterade återfanns representanter från länsstyrelsen Gävleborg, riksdagsledamöterna Ulf Berg (M) och Isak From (S), Per Mellström från viltförvaltningsdelegationen, Lotta Zetterlund från LRF, Hälsingerådets ordförande Sven-Erik Lindestam, författaren Karl Hedin och Jägarnas riksförbunds ordförande Solveig Larsson.

– Jag har varit på många sådana här debatter, men tror aldrig det varit en så här kvalificerad panel någon gång. Det här kommer att bli en av de bättre rovdjursdebatter som någonsin varit i hela landet, sa Ingemar Alin dagen innan debatten.

Det var också han själv som fungerade som moderator under kvällen.

Klockan 18:50 drog vi på helahälsingland.se igång vår livesändning med försnack med bland andra Ingemar Alin och Hans Nordin från länsstyrelsen. Sedan sände vi hela den två timmar långa debatten och avslutade med en intervju med en man i publiken, som hade vissa synpunkter på balansen bland debattörerna. Här kan du kan se hela reprisen av vår livesändning.

Mer läsning