Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röster för en levande landsbygd: "Bilden måste bli mer nyanserad"

När vi senast träffade Magnus Demervall hade han precis bestämt sig för att lämna Stockholms politiska hetluft och återvända till Hälsingland. Då var Segerstasonen orolig att landsortslivet skulle få honom att ”klättra på väggarna”. Drygt ett år senare verkar läget snararare vara det motsatta.

Annons

– Sa jag så förra gången? Att jag var rädd att jag skulle klättra på väggarna? Det känns avlägset nu, vi trivs hur bra som helst. Och nöjdast är nog Siv.

Magnus Demervall ler och klappar familjens hund på huvudet, en Lancashire heeler som enligt utsago glatt skäller på kor så fort tillfälle ges. Något hon inte hade tillfälle till i Stockholm, där familjen bodde fram tills i februari förra året.

Familjen Demervall, Magnus och Frida (samt två barn och en hund) har flyttat från Stockholm till Segersta. Nu är de (framför allt Magnus) en av de starkaste rösterna i landet för en levande landsbygd.

Det var då Magnus och hans fru Frida bestämde sig för att lämna sina politiska jobb inom Centerpartiets inre krets, ta med sig den då tvåårige sonen Anders och nyfödda dottern Elvira och flytta till Magnus släktgård i Segersta, för att från övervåningen på ett av de gamla gårdshusen starta ett företag tillsammans.

Läs också: "Jag är färdig med Stockholm" - Segerstasonen återvänder till Hälsingland

– Eftersom vi har tillbringat många somrar på gården och pratade ihop oss mycket innan, så var vi mentalt förberedda på flytten, säger Frida, som till skillnad från Magnus inte är uppvuxen i trakten, utan har bott hela sitt tidigare liv i Stockholm. Hon fortsätter:

– Och det räcker med att bara se sig omkring, så inser man att det inte är ett beslut vi kommer att ångra.

Frida Demervall är född och uppvuxen i Stockholm, men trivs i Segersta.

Det är lätt att förstå vad hon menar, speciellt en sommardag i juni. Fåglarna kvittrar och luften är tung av häggens söta blom, runt tomten breder betesmarker ut sig och längre bort glittrar Bergvikens vatten mellan träden. Familjens boningshus är från sekelskiftet och är röd med vita knutar - urtypsbilden av en svensk idyll.

Så det var ett självklart beslut att flytta?

– Vissa saker trodde vi skulle bli problematiska. Till exempel gick Anders på en väldigt bra förskola i Stockholm, och så skulle vi plötsligt rycka honom från det sammanhanget. Men det har fungerat jättebra, barnen verkar trivas, säger Magnus.

Läs mer: Aktivitetsdag i Segersta

Frida tillägger att livet med småbarn och den politiska karriären gjorde att de ändå inte hade mycket tid till socialt umgänge i Stockholm. De konstaterar gemensamt att de paradoxalt nog träffar sina Stockholmsvänner mer nu än innan flytten.

Och även om de lämnat partipolitiken bakom sig rent karriärmässigt, så finns kontakterna kvar.

– Visst är Centerpartiet fortfarande otroligt viktigt för oss. De inom partiet är ju våra vänner och driver frågor vi fortfarande brinner för, säger Magnus.

Magnus Demervall ifrågasätter ofta starkt den negativa bild som målas upp av landsbygden  i media och inom politiken.

Han berättar att han fortfarande har en del kontakt med partiledare Annie Lööf. Och den före detta kollegan och europaparlamentarikern Fredrick Federley har varit på besök i Segersta för att se hur de har det. Magnus skriver dessutom regelbundet krönikor om livet på landsbygden, där han ofta starkt ifrågasätter den negativa bild som målas upp i media och inom politiken.

– Bilden av landsbygden måste bli mer nyanserad. Ofta uppmärksammas landsbygden i termer av att den håller på att utarmas. Om vi alltid diskuterar landsbygden som nattsvart där sista skylten plockas ner, då har vi ett problem.

Varför är den negativa bilden så förankrad tror ni?

– En anledning är att många journalister bor i Stockholm eller någon annan större stad. Och så åker de ut ibland och gör ett reportage där landsbygden porträtteras utifrån deras förutfattade meningar, säger Frida.

Som exempel lyfter de fram Uppdrag Gransknings skildring av Grums. Reportrar från Göteborg åkte till den lilla värmländska kommunen och gjorde ett reportage där fokus, enligt dem, bara låg på droger, arbetslöshet och självmord.

– Det ger en felaktig bild och de som bor på landsbygden känner sig bortprioriterade. Landsbygden är mer än dessa problem och i allra högsta grad levande, säger Magnus.

Läs också: Lögn att staden klarar sig utan landsbygden

Men är det inte lätt för er att säga, som har testat på ett annat liv och har politiska karriärer i ryggen?

– Det är klart att det finns skillnader i förutsättningar. Men jag tror det finns människor som är mer eller mindre nöjda med sin livssituation inom alla samhällsdelar, det är inte endast en landsbygdsfråga, svarar Magnus.

För Frida och Magnus Demervall var det ett självklart val att flytta från staden till landet.

Hunden Siv gör sig påmind och vi går gemensamt ut på gården. Frida berättar att hon känner ett stort engagemang i bygden, en "hjälpa varandra-mentalitet" hon aldrig upplevt på samma sätt i Stockholm.

– Det är klart det suckas ibland här med, men man tar tag i saker ändå och ställer upp för varandra. Nånannanismen känns långt borta här. Det är en bra plats för barnen att växa upp på.

– Från att ha levt rätt hektiska liv, kan vi nu själva disponera vår egen tid. Ofta stänger vi datorerna vid klockan fyra för att hämta barnen på förskolan. Och får vi tid över är det alltid något som behöver fixas med huset. Så som sagt, det där med att klättra på väggarna, det är jag inte orolig över längre, säger Magnus.

Mer läsning