Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rengsjöfesten vill locka yngre besökare – satsar på jakt och fiske

Tidigare teman som hantverk och hemslöjd genererade ett tunnt besökarantal. I år har hembygdsföreningen tänkt om och årets Rengsjöfest fokuserade på någonting helt annat: Jakt och fiske.

Annons

Årets tema var jakt och fiske.

Ljudet av en motorsåg hälsar välkommen utanför entren till Rengsjöbygdegård. Det är Björn Edsholm som skulpterar ut ett rovdjur ur en trästock. Motorsågkonst. Temat vid årets Rengsjöfest var någonting utöver det vanliga när jakt och fiske stod på agendan.

En liten bit bort har en permobil förvandlats till ett rovdjur och besökare med jakthundar fick tillfälle att testa sin fyrbenta väns reaktioner.

Läs också: Hon är en bondbrud utan brådska att bli fru – Tv-bondeparet Stefan och Hanna vill ha något att längta till

– Vi har sett att besökarantalet har minskat lite för varje år. Tidigare har vi haft hantverk och hemslöjd som teman, men nu ville vi testa nåt nytt. Förhoppningen är att locka en yngre publik, berättar Anna Sjöström som är aktiv i hembygdsföreningens styrelse.

Hon tror att just jakt och fiske är två intressen som engagerar Rengsjös befolkning. Många jagar och spenderar mycket tid i naturen. Hembygdsföreningen hade därför bjudit in representanter från länsstyrelsen vars huvuduppgift blev att informera kring rovdjursfrågan.

Björn Edsholm skulpterar.

– Länsstyrelsen har definitivt blivit ett dragplåster. Jag tycker att vi har lyckats få hit fler yngre. Det är mestadels män, vilket kanske är lite synd eftersom vi gärna vill få hit fler yngre kvinnor, men på det stora hela är vi nöjda med årets arrangemang, säger Anna Sjöström.

Läs också: Rengsjöhästen firades på Rengsjödagen

Rengsjöfesten är en årlig tillställning som funnits med i hela 76 år. Syftet är att låta lokalbefolkning mötas i aktivitet en gång varje sommar. I år var det inte bara Rengsjöbördiga besökare på plats. Larsa Olhem och dottern Majken har åkt hela vägen från Marmarverken enkom för det här.

Majken Olhem och Larsa Olhem har åkt från Marmarverken för att besöka Rengsjöfesten.

– Vi såg en annons om det i tidningen och tyckte det lär kul med jakt som tema. Särskilt intresserad var jag av att se den här rovdjurspermobilen, berättar Larsa Olhem.

Enligt tradition delades även utmärkelsen årets Rengsjöhare ut. I år blev det Monika Westberg som driver restaurangen MW's Mat i Rengsjö.

– Hon har haft eget företag i många år och lyckats göra sig ett namn utanför bygden. Därför valde vi henne, säger Anna Sjöström.

Läs också: Hanna Bruce fick Rengsjöharen

Anna Sjöström och Ing-Marie Antonsson, båda från hembygdsföreningens styrelse.

Mer läsning

Annons