Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorskrisen fortsätter – två skolor står utan rektorer inför hösten

I Bollnäs kommun står för tillfället både Arbrå/Vallsta och Granberg utan rektorer.
– Rekryteringen pågår för fullt, enligt skolchef Kajsa Mellner Daxberg.

Annons

Abråskolan tillsammans med Vallsta skola, är ett av de rektorsområden där det just nu inte finns någon ersättare till Petra Bruce.

Rektorssituationen har länge varit kritisk inom Bollnäs kommunala skolor, med hög omsättning av tjänster. På Granbergsskolan har man sedan mars i år flera gånger annonserat efter en ny rektor, eftersom tillförordnad rektor Eva Eklund slutar nu till sommaren.

– Jag har varit skolchef i många år och hoppade in som rektor i november förra året eftersom det var ett akut läge. Men nu går jag i pension som planerat, säger Eva Eklund.

Läs mer: Rektorstjänst annonseras ut igen

Dessutom står det nu klart att Petra Bruce, rektor för Arbråskolan och Vallsta skola, också slutar till sommaren. Petra Bruce gick över till Arbrå/Vallsta i januari 2015, efter att tidigare varit rektor på Granbergsskolan.

I början av juni meddelade Petra Bruce, nuvarande rektor för Arbrå/Vallsta, att hon ska flytta till Uppsala och därmed sluta som rektor för Arbrå/Vallsta.

– Jag och familjen flyttar till Uppsala där jag fått en ny rektorstjänst. Varken min man eller jag är från Bollnäs ursprungligen och vi kände att vi ville flytta vidare, säger Petra Bruce.

Så det har inget med din arbetssituation att göra?

– Nej, jag söker mig inte ifrån något, utan flyttar till en ny stad helt enkelt. Hade jag varit kvar i Bollnäs hade jag velat vara kvar som rektor på Arbrå/Vallsta.

Läs också: Ojämn födelning av elever i kommunen

Enligt skolchef Kajsa Mellner Daxberg pågår rekryteringen till de två rektorstjänsterna för fullt, men ingenting är klart ännu.

– Vi har fått ansökningar från olika håll och gör intervjuer med kandidater just nu.

Enligt skolchef Kajsa Mellner Daxberg är rektors- och lärarläget i Bollnäs inte värre än i resten av landet.

Men när kan tjänsterna förväntas vara tillsatta?

– Det kan jag inte svara på. Det jag kan säga är att rekrytering pågår och ingenting är klart förrän det är klart.

Varför är det svårt att rekrytera rektorer?

– Det är väldigt svårt att rekrytera personal i hela branschen, och så ser det ut i hela landet. Det finns flera olika skäl till att det är så, just nu pratar man mycket om löneläge och yrkenas attraktivitet. Det är också stora pensionsavgångar samtidigt som för få utbildar sig inom läraryrket, säger Kajsa Mellner Daxberg

Läs mer: Trycket på rektorerna i Bollnäs är för högt

En av dem som har sökt rektorstjänsten på Granbergsskolan är Jonny Bodin, som just nu är verksam rektor på Växsjö byskola. Och enligt ett mötesprotokoll från i april i år har han också erbjudits tjänsten, men sedan valt att återta sin ansökan.

Jonny Bodin, nuvarande rektor på Växsjö byskola, blev erbjuden tjänsten som rektor på Granbergsskolan men valde att återta sin ansökan.

Varför ångrade du dig?

–Jag höll ett möte med min nuvarande arbetsgivare och de ville ha mig kvar. Det bud jag fick var fördelaktigt med goda villkor, så därför väljer jag att stanna som rektor i Växsjö, säger han.

På övriga kommunala grundskolor är rektorsläget mer stabilt. På Kilafors skola fortsätter Cecilia Haage Lönn sin rektorstjänst och på Alirskolan, som öppnar till hösten, har rektorstjänsten redan blivit tillsatt i form av Sibba Hanell.

Mer läsning

Annons