Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästgård såldes utan budgivning – hyresgästerna hade fått löfte om köp

Intresset för stora hus så som prästgårdar har varit stort på senare tid. Trots det kom prästgården i Segersta aldrig ut på marknaden inför försäljningen.

Annons

Bollnäs pastorat sålde prästgården i Segersta till sina gamla hyresgäster för 650 000 kronor, 100 000 mer än taxeringsvärdet. OBS! Bilden är ett montage.

Segersta-Hanebo församling har sålt prästgården i Segersta. Anledningen är att huset behöver genomgå en omfattande renovering, vilket skulle bli för dyrt att genomföra med egen finansiering ansåg församlingen. Det finns heller inget behov längre att äga fastigheten menar Bollnäs pastorat.

– Så har trenden sett ut inom hela Svenska kyrkan under en tid, att vi säljer av våra fastigheter vi inte är i behov av längre. Vårt medlemsantal sjunker och vi vill låta våra lokaler komma till användning på ett annat sätt, säger Ingrid Natander, präst i Bollnäs pastorat.

Intresset för äldre prästgårdar har i andra försäljningar visat sig vara stort. Bland annat har Alfta-Ovanåker församling sålt Alfta prostgård och komministergårdarna i Alfta, Voxnabruk och Ovanåkers kyrkby.

Läs mer: Alfta-Ovanåker säljer ytterligare en prästgård

Vid försäljningen av komministergården i Ovanåker gled annonsen upp som en av de mest klickade på mäklarsajten hemnet.se.

Läs mer: Huset i Alfta ett av de mest klickade på Hemnet

Hur stort intresse det fanns för prästgården i Segersta är dock svårt att veta då gården aldrig kom ut på marknaden. Ett gammalt muntligt löfte som givits till paret som hyrde fastigheten var att de skulle ges möjlighet att bo kvar i huset så länge de ville. Därför erbjöds paret nu att köpa fastigheten. En förfrågan ska ha gjorts redan 2010, paret ska då ha avböjt. Men den 21 juli i år undertecknades alltså köpeavtalet. Då av kvinnan i paret, och en anhörig.

Huset som byggdes 1924 är 180 kvadratmeter stort med en tomtarel på drygt 10 000 kvadratmeter. Fastighetens taxeringsvärde är 558 000 kronor och prislappen blev 650 000 kronor.

Läs också: Budgivning på prästgård dubblade priset

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons