Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär frivillig undervisning: "Ibland får inte alla plats"

Svenskundervisningen är gratis och frivillig, den äger rum hos Röda korset och läraren har bara bott i Sverige i fyra år. Ändå säger några av eleverna att de lär sig mer här än hos SFI.

Annons

Denna gång kommer nio vuxna, två tonåringar, tre barn och en bebis till undervisningen. De har sitt ursprung i Syrien, Eritrea och Afghanistan.

Läs också – Läsartext: Röda Korset i Arbrå – där människor möts

– Jag kan göra något bra – och jag lär mig mycket. Jag är också elev, säger Mehdi Farshbaf Azarian.

Han kom till Sverige från Iran, där han arbetade som flygplanstekniker, för fyra år sedan. Redan då talade han flera språk och nu har han lärt sig så mycket svenska att han hjälper nysvenska elever på Arbråskolan fram till klockan 14 på dagarna och sedan skyndar sig till Röda korset för att ideellt hålla i en och en halv timme undervisning i svenska.

När han sedan har jobbat klart för dagen ägnar han delar av kvällarna åt att själv studera svenska.

– Det är en oerhörd resurs att ha en person som vet hur det är att lära sig svenska, säger Röda korsets föreståndare Christina Gladh.

Yoel Eyob har följt med Filmon Tsegay till svenskundervisningen och är med för första gången.

Läs också: 1,1 miljoner till Gävleborgs folkhögskolor – startar kurs i svenska för asylsökande

I flera år har Röda korset arrangerat ett populärt språkkafé varje vecka. Men det har tagit sommaruppehåll och behovet för nya svenskar att få öva på språket har blivit större. Så när Mehdi Farshbaf Azarian under sommaren ville hålla i undervisning i svenska tacka Röda korset ja. Det började med två gånger i veckan – men nu hålls alltså undervisningen varje vardag.

– Jag kan hjälpa alla, från barn till vuxna, säger Mehdi Farshbaf Azarian och visar att det finns ritpennor i en låda i rummet till de riktigt små barnen.

Klockan blir 14.30 och deltagarna börjar komma till lokalen. Först är ett par från Afganistan.

– När de kom hit hade de aldrig hållit i en penna och ett sudde. Nu, efter en månad, skriver de jättevackert, säger Mehdi Farshbaf Azarian.

Mehdi Farshbaf Azarian undervisar i svenska vid Röda Korset i Arbrå.

Läs också: SFI-studenter upptäcker Hälsinglands smultronställen

Det är en blandad grupp med elever som kommer till Röda korset. Barn som vill ha hjälp med läxor, unga vuxna och några äldre.

– Ibland är vi så många att vi inte får plats, säger Mehdi Farshbaf Azarian.

Två gymnasielever anländer med buss från Bollnäs.

– De är lite sena, men jag är så glad att de kommer, säger Mehdi Farshbaf Azarian.

Men i övrigt är det disciplin som råder under lektionerna. När Mehdi Farshbaf Azarian talar är eleverna tysta och att titta på sin telefon under tiden är inte accepterat.

Dagens lektion handlar om ändelser. Elverna får gå igenom ord som kvinna, tröja och strumpa i sigular och plural, i bestämd och obestämd form. Undervisningsmaterialet kommer från Svenska för invandrare, SFI, och det känns komplicerat. Men eleverna sätter varenda ändelse.

Christina Gladh berättar att några av eleverna har sagt att de tycker att de lär sig mer svenska hos Röda korset än hos SFI. Trots det hänger det helt på Mehdi Farshbaf Azarian om det blir en fortsättning på undervisningen eller inte i framtiden. Att han vill och orkar fortsätta. Och kan.

– Vi hoppas att Mehdi får uppehållstillstånd, säger Christina Gladh.

Mer läsning

Annons