Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen skyller resursbrist på sommarvikarier

Fall där polisen händelserapporterar resursbrist ökade med nästan 50 procent den här sommaren jämfört med förra. Men sifforna är missvisande menar Mikael Hedström, polisens presstalesman, Region mitt.

Annons

Svårt att avgöra om det verkligen råder resursbrist inom polisen som rapportsystem antyder.

Det blir allt vanligare att polisen rapporterar resursbrist på inkommande larm under sommaren. Enligt en nationell sammanställning av polisens händelserapporter framtagen av nyhetsbyrån Siren ökade fallen med 47 procent den här sommaren jämfört med i fjol.

Störst ökning var i Dalarna där nästan vart tionde larm under juli månad fick prioriteras bort på grund av det inte fanns personal eller utryckningsfordon att tillgå. I Gävleborg var ökningen marginell. Men att tolka siffrorna som att det råder brist på resurser inom polisen anser inte polisen själva.

Läs även: "Det finns helt enkelt inte tillräckligt med poliser att rekrytera"

– Det är allt för subjektiva siffror att kunna göra den typen av bedömning. Hur man händelserapporterar är väldigt individuellt, och rutinerna ser olika ut i landet, säger Mikael Hedström, presstalesman, Region mitt.

Ökningen tror Mikael Hedström bror på sommarvikarier som inte är fullt insatta i rapportsystemet, än att det faktiskt är ett mått på bristande resurser inom polisen.

Eftersom sammanställningen avser juli månad, menar han att ökningen kan bero på att sommarvikarier på ledningscentralerna inte alla gånger vet hur praxis ska gå till. Dessutom redovisas alla inkommande larmsamtal till polisen, vilket måste tas i beaktning.

– Om någon ringer in till polisen och säger att en and ska gå över vägen och stoppar upp trafiken, så kommer det skrivas in som resursbrist att vi inte skickade någon bil dit, säger han.

Även om en händelse bokförs som resursbrist behöver det inte betyda att polisen inte åker till platsen vid ett senare tillfälle menar pressekreterare Fredrik Wallén. En del ledningscentraler låter ärenden ligga i väntlistan tills polisen rycker ut, en del upprättar nya ärenden vid varje tillfälle. Därför kan ett larm i vissa fall få två inskrivna rapporter.

Läs även: Bedragare fick butiker att betala för sina egna varor

– Det är bra att debatten om polisens resurser förs och ska ständigt vara uppe för diskussion, men i det här fallet är resursbrist en kod i rapportsystemet som tenderar att tolkas olika på ledningscentralerna, säger han.

Mats Nylén, kommunikationschef i Region Bergslagen, hade flest inrapporterade fall med resursbrist. Han menar att statistiken är för ofullständig för att göra en korrekt analys av polisens resurser.

– Tittar man på antalet anmälda brott fördelat per polismedarbetare har Dalarna inte mindre resurser än Västra Götaland, som har minst antal inskrivna fall av resursbrist. Västra Götaland är en storstadsregion som får in en betydligt fler larm än Dalarna, att de skulle ha mer resurser är svårt att tro, säger han.

Läs även: Stor polisinsats i Dalarna – misstänkt människorov

Just nu pågår en riksomfattande omorganisation inom polisen, där tidigare länspolisen slås ihop till sju stora regionala enheter. Och effekten hoppas Fredrik Wallén ska leda till tydligare system med gemensamma ramverk. I Region mitt kommer man bland annat under hösten inrätta en ledningsgrupp som ska se över regionens resurser och vilka behov som måste tillgodoses, tills sammanslagningen är fullbordad under 2017.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons