Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nystartad feministförening står upp mot fördomar: "det är okej att skapa obekväm stämning"

Artikel 1 av 3
Upp till kamp
Visa alla artiklar

Egentligen ska frågan "vad är feminism?" inte behöva ställas - eftersom svaret borde vara självklart. I alla fall enligt Lisa Klarström och Matilda Norling Persson, som genom FEM Bollnäs vill motverka diskriminering och fördomar.

Annons

"Du ser ut som någon som har koll". Det var med de orden som Matilda Norling Persson blev rekryterad till nystartade föreningen FEM Bollnäs för ungefär ett halvår sedan, när hon träffade en av medlemmarna på Gumpels.

Hon ler åt minnet.

– Jag tyckte FEM Bollnäs lät kul, samtidigt som jag blev nervös. Jag var orolig att jag inte skulle passa in. Att jag inte tänkte eller tyckte på rätt sätt, eftersom jag inte varit engagerad feministiskt tidigare, säger Matilda Norling Persson.

Hon tillägger att oron var obefogad. När gruppen träffas är stämningen avslappnad.

Matilda Norling Persson gick med i FEM Bollnäs för ett halvår sedan. – Det känns som att jag har hittat ett sammanhang jag trivs i, säger hon.

– Vi är nog en icke-dömande grupp. Det är kvinnor med olika intressen och yrken. Man behöver inte sitta inne på alla svar, utan kan testa olika hypoteser på varandra, tillägger Lisa Klarström.

Läs också: En helkväll med feministpepp

För Lisas del började engagemanget för ett år sedan genom en feministisk picknick. Det var innan FEM Bollnäs officiellt blivit en förening. Nu brukar medlemmarna ses varannan vecka, anordnar studiecirklar och workshops och diskuterar sådant de tycker är viktigt.

Vad är feminism enligt er?

– Allas lika värde, kort och gott. Det handlar inte bara om jämställdhet mellan könen, utan integration och hur vi kan stå upp för varandra, säger Matilda.

Jag har sett mig som feminist sen tonåren, det borde vara självklart.

– Ja, att man uppmärksammar skillnader, visar att det inte är okej och vågar vara obekväm när människor behandlas olika, säger Lisa.

Hon blir tyst någon sekund. Säger sedan:

– Egentligen är jag trött på den frågan. Den ger sken av att man som feminist är avvikande. Varför ska man behöva förklara sig? Jag har sett mig som feminist sen tonåren, det borde vara självklart.

Lisa Klarström och Matilda Norling Persson tycker det är viktigt att uppmärksamma vardagsdiskriminering. I FEM Bollnäs vill de göra andra mer medvetna genom workshops och studiecirklar.

Lisa och Matilda tycker det är viktigt att uppmärksamma orättvis behandling när den uppstår i vardagen. Ofta kan en enkel kommentar visa på större bakomliggande strukturer.

Läs mer: Två ord unga kvinnor ständigt får höra

Lisa tar sin yrkesroll som exempel. Hon är maskiningenjör och jobbar med pappersmassamaskiner och kan som kvinna i teknikbranschen mötas av mycket fördomar.

Killar måste börja prata mer med varandra. Det har hänt för lite när det gäller mansnormen.

– En gång skulle vi välja färg till växelmotorer och då fick jag höra"välj färg du, det är väl i alla fall något ni kan, ni tjejer”.

Även Matilda känner igen sig i vardagsdiskrimineringen.

– Till exempel så dricker inte jag kaffe, men i jobbsammanhang kan manliga kollegor fortfarande förvänta sig att jag är den som brygger kaffe eftersom det anses vara ett "kvinnoansvar".

Det finns mycket kvar att göra, inte minst om man ser till vad som värderas högt och lågt i samhället, säger Lisa Klarström.

I föreningen har de diskuterat just sådana här typer av situationer och hur man bemöter dem. Också de större frågorna lyfts fram, som löneskillnader mellan män och kvinnor och barnuppfostran. Lisa har en dotter på ett och ett halvt år, Matilda är gravid med första barnet.

Läs också: Hälsingetjejer hängs ut på sexsajt

– Det finns mycket kvar att göra, inte minst om man ser till vad som värderas högt och lågt i samhället. Vi har pratat om att engagera oss i kommunpolitiken och till exempel skriva medborgarförslag som handlar om integration och jämställdhet, säger Lisa.

– Och så måste killar börja prata mer med varandra. Det har hänt för lite när det gäller mansnormen. Men senaste tiden, med organisationer som FATTA MAN, känns det som att vi åtminstone är på rätt spår, säger Matilda.

Lisa Klarström och Matilda Norling Persson.

PERSONLIGT

Matilda Norling Persson

Ålder: 27

Bor: Heden

Yrke: Danslärare och nyexad kulturkommunikatör, snart mammaledig

Förebild: Kvinnor som har stöttat mig och trott på mig. Till exempel min danslärare Camilla Lucchesi eller min första kvinnliga chef Helena Ehrstrand.

Lisa Klarström

Ålder: 33

Bor: Lenninge

Yrke: Projektledare inom pappersmassaindustrin, maskiningenjör

Förebild: Min farmor. Hon flydde till Sverige från Tjeckien under Andra världskriget och är en fantastisk kvinna.

Alla artiklar i
Upp till kamp