Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tolkning av Andersson Wijs musik ska öppna folks ögon för Hälsingland

Silversmeden Tove Larsson såg ett hälsingesigill på Hälsinglands museum och bestämde sig för att göra ett smycke av det, som en hyllning till landskapet. En tid senare, på en fest, hörde hon gitarristen Hasse Eismar sjunga låten Hälsingland. Då uppkom idén om att skapa något större.

Annons

Tove Larssons starka vilja att kunna visa upp landskapet för vad det verkligen är bidrog till att idén nu blivit verklighet.

– Det började förra sommaren som ett ganska litet projekt. Sen har den ena dragit in den andre och nu är vi här, säger Tove Larsson.

Läs också: Andersson Wij bjöd på nostalgi

Ett antal drivna personer inom olika områden tillfrågades om de ville vara med och bidra, och det var aldrig någon tvekan från någon att inte ställa upp.

Hasse Eismar, Daniel Lindblom, Tove Larsson, Peter Rox Ericsson och Emeli Ekblad har tolkat Tomas Andersson Wijs låt Hälsingland.

De bestämde sig därför för att göra en musikvideo där hälsingesigillet tillsammans med vyer över landskapet och andra hälsingerelaterade element, ackompanjerat av låten Hälsingland, skulle göras.

– Vi älskar Hälsingland och vill visa upp landskapet för alla, säger Tove Larsson och tillägger:

– Att vi haft sjukt roligt på vägen har bara varit en bonus.

Tove Larssons hälsingesigill.

Gitarristen Daniel Lindblom är en av personerna som drogs med i projektet i ett ganska tidigt stadium.

Läs också: Succé för tjekväll innan filmvisning

Tillsammans med Martin Rubashov och Hasse Eismar har han omarbetat och producerat om Tomas Andersson Wijs sång Hälsingland så att den låter mer så som de anser att Hälsingland låter.

– Hälsingland är otroligt vackert. Det finns en mystik och ett vemod här som vi velat få in i musiken, säger Daniel Lindblom.

Se hela musikvideon här:

Peter Ericsson som stått för filmatiseringen av videon håller med. När han fick frågan om att filma tvekade han inte en sekund – förutsatt att den skulle göras ordentligt.

– Ska man göra något så vill man att det blir på riktigt. Och det har det blivit med den här videon, säger han.

Peter Ericsson berättar att han för något år sedan kom i kontakt med ett produktionsbolag från Stockholm som skulle göra en video där de kulle lansera Sverige. Men de hittade ingenting från Hälsingland som platsade i filmen.

Läs också: Orientalisk musik influerar Martin Rubashov

Det förvånade honom. Den här videon hoppas han ska ändra på det.

– Jag hoppas det här ska bidra till att sätta Hälsingland på kartan, säger han.

Någon tvekan från Tomas Andersson Wijs håll om att hans låt skulle användas i det här sammanhanget fanns aldrig. Än så länge har han varken sett eller hört slutresultatet.

Peter Rox Ericsson, Daniel Lindblom, Tove Larsson, Emeli Ekblad och Hasse Eismar har gjort musik och musikvideo om Hälsingland.

Visst finns viss spänning i luften inför vad han ska tycka, även om de alla som varit involverade i projektet känner sig rätt säkra på att han kommer tycka om videon.

– Det här är vår blid av Hälsingland. Det kommer säkert finns de som inte håller med oss, men för oss är Hälsingland mycket vemod, ödmjukhet och mystik, säger Tove Larsson.

Mer läsning