Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny butik slår upp portarna – orientaliskt och gotländskt med kärlek och omtanke

En butik där varornas ursprung är minst lika viktigt som själva produkterna och där ledord som kärlek, omtanke och andlighet är centrala. Snart slår Butik Silvertassen upp portarna i Bollnäs.

Annons

En svag doft av rökelse sprider sig mellan hyreshusen på Granbergshöjden i Bollnäs. Doften kommer från Ulrika Fagernäs och sambon Peter Nilssons uteplats, som de inrett med lätt orientalisk känsla.

Ulrika Fagernäs och Peter Nilsson öppnar snart Butik Silvertassen i Bollnäs.

Det orientaliska temat kommer också att vara genomgående i den nya butik som de i början av augusti öppnar längs Nygatan, strax utanför Bollnäs stadskärna. Kläder från Nepal, interiör och konsthantverk från Indien, samt rökelse och parfymoljor gjorda på eteriska oljor och naturliga fetter finns i sortimentet.

Läs också: Ulrika Fagernäs startade insamling för cancerdrabbade Josefin

– Skonsamma, naturliga produkter där det allra mesta är handgjort. Och vi säljer garanterat inga produkter där någon form av barnarbete finns inblandat, säger Ulrika Fagernäs, som tills nyligen drev butik i sitt tidigare hem i Alfta.

Handgjorda sidenprodukter kommer att finnas hos Butik Silvertassen.

När flyttlasset gick till Bollnäs så ville Ulrika och Peter ta med sig butiken, och för en tid sedan blev det klart att de får tillgång till en liten lokal längs Nygatan.

Varorna köper de, via ett brett kontaktnät, in från småskaliga producenter i främst Nepal och Indien. Ulrika berättar starka historier om den gamle mannen som i ett jordbävningsdrabbat Nepal ändå fortsätter att tillverka sina parfymoljor och om konsthantverkare i Indien som idogt strävar på trots ett ständigt överhängande terrorhot.

Läs också: Ett skapande i samspel med urkraften

– Man kan säga att vi kommer att ha en butik fylld av livsöden. När man vet att det finns en farbror i Nepal som springer genom ruiner för att kunna lämna sina produkter för att de ska fraktas Sverige, till vår butik, då blir det värt något mer. Det blir inte bara saker, utan det finns en hand och en själ bakom.

Orientaliskt konsthantverk i detalj.

Mitt bland allt de orientaliska kommer det även att finnas en avdelning med gotländska delikatesser, detta eftersom Peter härstammar från ön. Här märks bland annat en speciell senapsolja, tillverkad efter ett recept från ingen mindre än Carl von Linné.

Gotländsk delikatess med touch av rosor.

Sedan ett par månader tillbaka finns Butik Silvertassen som webshop på nätet. Den fysiska butiken i Bollnäs blir ett showroom i miniatyr för en del av sortimentet.

– Lokalen är lite väl liten egentligen för att vi ska kunna visa upp våra produkter på det sätt vi vill, men med lite fantasi och kreativitet så ska vi nog få till det, säger Peter Nilsson.

Läs också: Peter Nilsson släppte sin debutbok

Ulrika Fagernäs berättar att de vill skapa en särskild känsla för besökaren. Kärlek, omtanke, kraft, magi och andlighet är några av de ledord som de tar avstamp från.

– Tanken med vår butik är att den ska vara som en oas, det ska vara skönt att komma in där, man ska kunna andas och känna lugn. Det blir en utmaning eftersom det är väldigt litet, men vet man bara vilken känsla man vill förmedla så går det att komma långt.

Katten Khan – artonårig maskot med silvertassar.

Till sist, någon kanske undrar var namnet Silvertassen kommer från? Jo, det är en hyllning till Peters nuvarande och tidigare husdjur – kaniner, katter och hundar – som alla har varit silvergrå till färgen.

Katten Khan – en artonårig, ståtlig norsk skogkatt med silverpäls – stryker förbi vid bordet där vi sitter. En livs levande förebild för en av Bollnäs mer udda butiker.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons