Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu planeras fler idrottsplatser i Bollnäs kommun: "Åtgärd som underlättar lyckad integration"

Efter ett politiskt beslut är det nu klart att teknik- och fritidsförvaltningen har 3 miljoner kronor att bygga spontanidrottsplatser också i Arbrå och Kilafors.

Annons

Cykelpark, multiarena för bollsporter och ett parkområde är några av beståndsdelarna i den nya spontanidrottsplatsen på Solrosen i centrala Bollnäs. Den förväntas vara färdig om några veckor. I samma veva kan arbetsgruppen på allvar sätta igång planerna för liknande platser i Arbrå och Kilafors.

En plats vid skolan och sporthallen i Arbrå ha setts ut för en multisportarena.

Läs också: Multiarenan på Solrosen tar form

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade nyligen att bevilja de 3 miljoner som teknik- och fritidsnämnden sökt för ett projekt mellan fritidsenheten och kommunens flyktingverksamhet. Pengarna kommer från det tillfälliga statliga stödet för den uppkomna flyktingsituationen, där Bollnäs kommun tilldelades drygt 48 miljoner kronor.

Läs också: Barn- och utbildningsnämnden vill ha 36,5 miljoner extra till skolan nästa år

– Kan vi stimulera till variationer i utövandet av spontanidrott är det bara bra. Det här är också ett sätt att komma in i föreningslivet, säger Marie Centerwall, ordförande för kommunstyrelsens arbetsutskott.

Meningen är att de här platserna ska föra människor med olika bakgrunder närmare varandra och gynna integrationen hos framförallt barn och ungdomar. I redogörelsen för ansökan står bland annat: "Det är av stor vikt att Bollnäs kommun snarast ökar förutsättningarna för dessa nya kommunmedborgare att kunna bo kvar i Arbrå och Kilafors när de startar sina nya liv".

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

– Vi måste hitta på något där så att vi får igång aktiviteter. Det ska finnas något för både pojkar och flickor och det behöver vara blandade verksamheter och aktiviteter, säger fritidschef Hansa Näsman som leder projektet.

Bidraget avser endast 2016 så det är bråttom. Om ett par veckor skickas upphandlingarna ut till leverantörer inom kommunens ramavtal.

– Vi måste försöka gasa lite om vi ska få det här gjort innan snön och isen, men också göra det rätt och inte glömma det som måste ordnas i backen för en sådan här anläggning, säger Johan Larsson på Bollnäs kommuns fastighetsgrupp, som även varit med i byggandet på Solrosen.

Johan Larsson, Bollnäs kommuns fastighetsgrupp.

Läs också: Hit går Bollnäs statliga flyktingpengar – 5,6 miljoner kronor har fördelats

Pengarna delas lika mellan orterna. Den första delen är att bygga en multisportarena på vardera ort, den är som en inhängad plan med konstgräs och mål för olika bollsporter. Intill arenan läggs också konstgräs.

– För 1,5 miljoner kronor kommer vi kunna göra väldigt fina arenor. Vi fyller på med annan utrustning om det ryms inom budget, det kan till exempel vara klättervägg och lättare parkourbana med gummiboxar, som är väldigt populärt, säger Johan Larsson.

Platser är utsedda som kan passa till en spontanidrottsplats och det är inom skolområdena på båda orter. I Arbrå är det nära sporthallen och skolhuset i anslutning till en befintlig grusplan. I Kilafors är det ett liknande läge nära en befintlig grusplan och på skolgården.

– I den bästa av världar kan det stå klart i slutet av september eller oktober, men det är om det rullar på med leverantörer och entreprenörer, säger Johan Larsson.

Mer läsning

Annons