Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu invigs nya Brotorget – så mycket har det kostat

Vändorna har varit många, långa och kostsamma. I juni 2007 påbörjades långbänken Brotorget. Nio år senare har den nått sitt slut. Total kostnad – drygt 24 miljoner.
– Man får respektera att sådana här omfattande saker måste få kosta och ta tid, säger Marie Centerwall (S), kommunalråd i Bollnäs.

Annons

Se även: Ett års byggande är nu färdigt – se vår timelapse över nya Brotorgets uppkomst

Kommunalrådet Marie Centerwall (S) är nöjd med att det nya Brotorget äntligen är på plats.

Drömmen om en galleria full av butiker var det som startade hela Brotorgsaffären för nio år sedan och det som fick Cityföretagarna att gå i spinn.

Viljan att återge staden sitt hjärta, stadens centrala torg, är det som efter nio års väntan gjort Brotorget till ett torg i ordets sanna bemärkelse igen. Utan galleria.

Läs mer: Lilian Sjölund: Gräv ner stridsyxorna under graniten – Bollnäs har fått ett vardagsrum igen

På Brotorget för nio år sedan fanns såväl öppna ytor som vattenspel, scen och restaurang. Det mesta av det, och en hel del annat, finns även på dagens Brotorg. Fast i ny tappning. Men det har kostat på för Bollnäsborna att få sitt torg uppdaterat, utöver att ha fått leva med ett provisoriskt torg under många år.

Läs mer: "Sälj aldrig ett torg" – Olov Nilsson Sträng ångrar att han lät riva Brotorget

Det började 2007 med att Cityföretagarna informerades om galleriaplanerna. Därefter beslutade kommunfullmäktige att torget skulle säljas. Två år senare gjordes det slag i saken, IBI Sverige AB (senare Sjaelsö) köpte torget för 162 000 kronor, vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 60 kronor. Utöver det betalade Sjaelsö kommunen ett exploateringsbidrag på fyra miljoner.

Efter att Brotorget är återinvigt kan det bli stadens sociala träffpunkt igen.

Men nästan alla de pengarna, 3,5 miljoner, spenderade kommunen ganska snart på att flytta restaurang Bells från torget till riksväg 83.

Läs också: Brotorgsaffären på 5 minuter

I april 2011 köper Bollnäs kommun tillbaka Brotorget för sammanlagt 4 162 000 kronor och i mars året därpå beslutades det att en arkitekttävling skulle få avgöra torgets framtida utseende. Den beräknade kommunen skulle kosta omkring en halv miljon kronor.

I arkitekttävlingen drog arkitektbyrån Karavan till slut det längsta strået, vann och anlitades för att genomföra uppdraget. För det arbetet har kommunen betalat byrån 2,4 miljoner kronor.

Läs också: "Det förlorade torget är tillbaka"

När väl själva bygget av det nya Brotorget påbörjades förra året beräknades kostnaderna till 14,5 miljoner kronor. Men den budgeten lyckades inte kommunen hålla utan har fått lägga till ungefär 750 000 kronor ytterligare.

Nya Brotorget står färdigt.

Slås alla dessa summor och diverse kringkostnader ihop för torget, från att det började rivas för nio år sedan till dess att det nu står färdigt, hamnar slutnotan för det nya torget på drygt 24 miljoner kronor.

Läs mer: Vattnet kommer snart att stråla igen

Marie Centerwall (S), blev kommunalråd i Bollnäs 2010. Då hade Brotorgsaffären redan pågått i några år. När hon minns tillbaka på alla turer kring torget är det en sak hon ständigt återkommer till – tålamod.

– Vi ville att torget skulle bli attraktivt och tillgängligt igen. Men skulle det bli bra i längden så vi var tvungna att låta det ta sin tid, säger hon.

Läs mer: Thomas Tidholm fortfarande kritisk mot Bortorgsaffären

Vid den tiden var torget en stor grusplan. Men ganska snabbt efter att Marie Centerwall blivit kommunalråd asfalterades torget, ett mindre lekområde och en provisorisk scen byggdes för en kostnad av 450 000 kronor.

Marie Centerwall hoppas det nya torget ska bli en mötesplats för alla.

Samtidigt bildades Brotorgsgruppen med uppdrag att få till en långsiktig permanent lösning. För att få till den var det många parallella spår som behövde komma på plats.

Så att det tagit nio år från det att gamla torget revs till dess att nya torget blev klart tror Marie Centerwall var bra.

– När jag kom in i bilden förstod jag ganska snabbt att vi behövde jobba både lång- och kortsiktigt för att få ordning och reda på alla turer kring torget, säger hon.

Nu hoppas hon att torget kommer att bli en ny social träffpunkt dit folk kommer för att mötas dagligen igen. Och resultatet är hon stolt över.

– Det är ett unikt torg, det finns inget liknade. Stolarna, scenen, mönstret i marken och björkarna speglar vår hälsingekultur på ett fint sätt men i modern tappning.

– Visst hade jag önskat att det kunde gått fortare. Men jag tycker ändå det varit värt att vänta.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons