Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går det att bada på Karlslund – sommarens första vattenprov visar inte på farliga bakterier

Nu har sommarens första provresultat kommit, med beskedet att vattnet på Karlsundsbadet håller en tjänlig badvattenkvalitet.

Annons

Med tjänlig kvalitet menas att resultatet inte visar på att vattnet har fekala föroreningar, det vill säga har för höga nivåer tarmbakterier.

För Björn Lans, verksamhetsansvarig för badet, kommer beskedet inte som en överraskning även om han är lättad över att bakteriehalterna verkar ha gått ner mycket sedan den ödesdigra sommaren 2014. Då sköt bakteriehalterna i höjden och badet tvingades hålla stängt.

Björn Lans, verksamhetsansvarig Karlslundsbadet och Elisabet Walldén, mijlöinspektör i Bollnäs kommun.

– Nu hoppas vi bara att värdet håller i sig, för självklart finns det en oro att det kan uppstå sämre värden senare i sommar, säger Björn Lans.

Läs mer: Fullt tjänligt vid Karlslund

Enligt Elisabet Walldén, miljöinspektör på Bollnäs kommuns samhällsbyggnadskontor, har mycket tid och resurser lagts på att försöka hitta orsaken till värdena som uppkom 2014. En teori har varit att det kan bero på grönalger som frodas då vädret är varmt, men det hela är fortfarande något av ett mysterium.

På anslagstavlan vid badet kommer under sommaren en veckovis rapport med nya provresultat sättas upp.

– Vi har jobbat jättemycket med det här, men vet inte vad det beror på. Nu kommer vattnet mätas varje vecka under sommaren för att säkerställa att inte bakteriehalterna ökar, säger hon.

Läs också: Fortsatta bakterieproblem vid Karlslundsbadet

Badplatsen klassas dock fortfarande som "dåligt badvatten", eftersom det är en EU-badstrand där deras riktlinjer säger att vatten som klassas som otjänligt, vilket det gjorde 2014, har kvar den graderingen över fyra år.

– Men eftersom det är en så väl undersökt badplats, med kontinuerliga mätningar så kommer vi gå ut direkt med information om det visar sig att värdena blir sämre. På det sättet finns det ingen oro över att bada här utan är välkomna nu när vattenkvaliten är så bra, säger Björn Lans.

Mer läsning