Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu får man mer tid åt att leka och ha kul"

Eleverna på Vallsta skola belönas efter att de lyckats hålla skolan mobilfri under ett helt läsår. – De tycker det är skönt att slippa mobilerna, säger skolans rektor Petra Bruce.

Annons

På Vallsta skola var det tidigare vanligt att elever stannade inomhus för att spela spel och lyssna på musik på sina mobiler i stället för att gå ut och leka under rasterna. Så är det inte längre.

Erik Skyttner, Tuva-Fiona Blomqvist, Hanna Lindkvist, Robin Lind, Svea Ingvarsson, Olivia Bergåkra Berglund och Agnes Persson från Vallsta skola.

Under ett elevrådsmöte i början av förra terminen föreslogs det att skolan skulle bli helt mobilfri. Förslaget röstades igenom av en majoritet av eleverna och backades även upp av både skolans föräldraförening och lärare.

Läs mer: Mobiler – nej tack!

Föräldraföreningen bestämde dessutom att de skulle belöna eleverna om förslaget efterlevdes.

– Vi tyckte det var ett så bra initiativ att vi kände att vi ville ge dem något extra om de lyckades hålla vad de lovat, säger Carola Lind från föräldraföreningen.

Cecilia Ladänges och Carola Lind har tillsammans med övriga föräldrar i Vallsta skolas föräldraförening belönat barnen med sparkcyklar och glass för att de inte har sina mobiler i skolan.

I dag måste alla mobiler vara avstängda under skoltid. Behöver någon elev ringa ett samtal får de be om lov och därefter låna en telefon av någon i personalen.

Nu har skolan varit mobilfri nästan en helt läsår. Vid jul belönade föräldraföreningen eleverna med filmvisning och popcorn.

Läs också: Vallsta skola till final i "Vi i femman"

Och nu har de belönats igen – med pinnglass och tre nyinköpta sparkcyklar.

– Alla barn kanske inte har möjlighet att cykla sparkcykel hemma. Då tänkte vi att om de får sparkcyklar som belöning kan de i alla få sparkcykla här. Dessutom har skolan en så fin ramp som vi tycker de ska utnyttja, säger föräldern Cecilia Ladänges.

Petra Bruce, rektor vid Vallsta skola.

I dag är eleverna ute och leker på ett helt annat sätt än tidigare, menar skolans rektor Petra Bruce. Hon upplever att responsen från eleverna över att skolan blivit mobilfri har varit övervägande positiv.

Läs också: Andraklassare ger pengar till utsatta barn

Men det finns de som anser att den inte skulle behöva vara det.

– Vissa av de äldre eleverna tycker det är lite omständligt när de ska ringa sina föräldrar för att säga att de ska till någon kompis. Och så finns det föräldrar som menar att det finns en trygghet i att deras barn får ha sina mobiler påslagna. Men vi vill kunna uppnå den tryggheten ändå, säger Petra Bruce och fortsätter:

– Så länge förslaget är sprunget ur ett behov på skolan stöttar vi det. Men inför varje nytt läsår kommer vi gå igenom ordningsreglerna igen. Det är viktigt att dialogen hålls levande och att eleverna är delaktiga i att forma skolans regler.

Eleverna på Vallsta skola belönas med sparkcyklar av föräldraföreningen för att de låtit sina mobiler vara avslagna under skoltid.

Tove Lind och Tuva-Fiona Blomqvist är två av skolans elever som tycker det är bra att mobilerna hålls avstängda under skoltid, och hoppas att de kommer fortsätta att vara det.

– I början var det svårt men det är det inte nu längre, säger Tove Lind.

– Det är bra för nu får man mer tid åt att leka och ha kul, säger Tuva-Fiona Blomqvist.

Mer läsning