Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskärningar inom kulturen att vänta – går 1,5 miljon back

Artikel 1 av 2
Kulturhuset Bollnäs
Visa alla artiklar

Sjukskriven personal, otillräcklig budget för skejthallen Gumpels och evenemang som inte bär sig ekonomiskt. Kulturnämnden gjorde ett underskott på över 1,5 miljon förra året. Nu måste pengar sparas in.

Annons

Under 2015 gjorde de flesta av kommunens nämnder ett, åtminstone rent ekonomiskt, bra resultat. Det stora undantaget är kulturnämnden, med ett underskott på över 1,5 miljon kronor.

Läs mer: Oväntat bra bokslut – Bollnäs kommun gör överskott på 71,4 miljoner

Den största minusposten, -399 000 kronor, är merkostnader för evenemang. Det beror på att konserter och liknande som anordnats på kulturhuset kostat mer än vad man fått tillbaka genom sålda biljetter och andra intäkter. Enligt kulturenhetens redogörelse är det inhyrning av ljud- och ljustekniker, produktionspersonal och teknik som ligger bakom de kostnaderna.

– Klart det är mycket pengar men titta på hur mycket verksamhet det skapar. Antalet arrangemang på Kulturhuset är nästan i klass med Gävles kulturhus. Större artister söker sig till oss och vill komma till lilla Bollnäs, säger kulturnämndens ordförande Fredrik Nilsson (S).

Fredrik Nilsson (S), ordförande kulturnämnden.

Oväntat höga personalkostnader spelar också in i underskottet. En stor del av den ordinarie personalen på kulturhuset är, enligt Fredrik Nilsson, anställda via Arbetsförmedlingen och deras lön består delvis av lönebidrag därifrån. Men till följd av sjukskrivningar har kulturenheten tvingats ta in vikarier, för vilka man fått stå för hela lönekostnaden. Det har kostat 369 000 kronor mer än vad som budgeterats.

Den tredje största minusposten är skejthallen Gumpels, med ett underskott på 252 000 kronor. Så har det enligt kommunens kulturchef Fredrik Lundström varit varje år sedan kulturnämnden tog över driften från teknik- och fritidsnämnden.

– Vi har fått en budget för Gumpels som inte täcker driftskostnaderna fullt ut. Varje år blir det ett underskott där på mellan 250 000 och 300 000 kronor, säger han.

Fredrik Lundström, kulturchef på Bollnäs kommun.

Att byta ut låssystemet i Kulturhuset, efter att en huvudnyckel försvunnit, kostade 109 000 kronor och 65 000 kronor av underskottet är kopplat till att Hälsinglands utbildningsförbund inte betalar någon hyra när de använder Kulturhusets konferensrum.

Läs mer: Huvudnyckeln till Kulturhuset försvann - 200 lås fick bytas ut

Nu måste pengar sparas. För det första för att kulturnämnden ska undvika att göra ett nytt underskott. Men dessutom måste hälften av förra årets underskott, 750 000 kronor, betalas tillbaka under en tre-årsperiod – vilket innebär 250 000 kronor om året.

Inför 2016 års budget ansökte, eller äskade som det heter på kommunspråk, kulturnämnden om en miljon kronor extra – men fick avslag.

När kulturnämnden sammanträder på torsdag kommer möjliga besparingar och effekterna av dem att diskuteras. Det kan till exempel röra sig om minskade öppettider på biblioteket och konsthallen, minskat utbud av arrangemang på Kulturhuset eller att man gör sig av med Gumpels.

– Går man med underskott så måste man se över verksamheten. Vi ska börja titta på olika områden, men det är en stor apparat som inte går på några dagar, säger ordförande Fredrik Nilsson (S).

Läs ocskå: Fler jobb och spontanidrottsplats – hit går 33,8 miljoner av Bollnäs statliga flyktingpengar

Alla artiklar i
Kulturhuset Bollnäs
Annons