Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multiarenan på Solrosen tar form: "Om några veckor ska det vara fullt med barn här"

Den ska bli en plats för rörelse och möten mellan människor – den nya spontanidrottsplatsen på Gärdet i Bollnäs. Efter vissa förseningar med leveranser är förhoppningen nu att den ska vara färdig och invigas om några veckor.

Annons

Nu väntar nya tider för idrottsplatsen Solrosen när den blir ett centrum för all möjlig rörelse i form av en spontanidrottsplats. En viktig del i det hela är att den skapar ett naturligt ställe för integration.

– Att vi kan utveckla ett helt område på det här sättet är jätteroligt. Det är bra att den ligger nära bostadsområdet där det bor många nysvenska barn eftersom vi har mycket integration att jobba med här, säger Johan Larsson.

Johan Larsson från kommunens fastighetsgrupp.

Han är en av de drivande i form av sitt jobb som projektledare i kommunens fastighetsgrupp och engagerad i fotbollen i Bollnäs.

Läs mer: Storsatsning vid Solrosens IP

På båda sidor av den stora konstgräsplanen har det skapats platser för en lång rad aktiviteter och motionsformer, utanför den organiserade idrotten.

– Det går inte att boka tid här eftesom det ska vara öppet för alla. Det är bra att ha en massa sporter på samma ställe så man kan sprida ut sig.

På asfaltsplanen närmast infarten ska det bli en betongpark för skateboard och vid sidan av en klättervägg.

– Vi gick ut och intervjuade barn och ungdomar om vad de ville ha och då kom det från många flickgrupper önskemål om en klättervägg. Men där behöver vi få in klätterklubben som har kunskapen och kan vara med och styra.

I multisportarenan finns basketkorg och målburar för flera bollsporter.

Lite längre in är multiarenan uppställd, den mäter 15 gånger 30 meter. I den går det att spela basket, handboll, fotboll och innebandy med målburar i olika storlekar.

– Det finns oändliga möjligheter när man sätter upp en sådan här arena.

Läs också: "Fler platser behövs för spontanidrott"

Det kommer att läggas ett slags konstgräs inne i arenan, med liggande strån och som kan spolas för isläggning på vintern, och ett annat mer naturaktigt gräs utanför, där det blir ett slags parkområde.

– För dem som kanske inte vill springa och jaga en boll men ändå vara här och umgås, alla ska kunna känna sig delaktiga. Det kommer att finnas bänkar och ett slags gummiboxar som man också kan köra enklare parkour på, säger Johan Larsson.

På andra sidan av konstgräsplanen, där fotbollsklubbarna och skolorna brukar spela, finns cykelparken med en bana som går upp en bit i skogsområdet.

En del av cykelparken på andra sidan konstgräsplanen.

I byggnaden med omklädningsrum har ett personalutrymme renoverats och en handikappanpassad toalett byggts till. Belysningen har också uppdaterats med led-lampor och den kommer att kunna vara tänd till ganska sent på kvällen.

– Jag föreställer mig att säsongen är fram till oktober-november, därför sätter vi bra belysning för det är en lång period den kommer att användas. Så länge man tycker det är skönt att vara ute och springa kan man vara här.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

En person har anställts som ordningsman och kontaktperson på området.

– Det kan behövas en vuxen här som till exempel hjälper till att medla om det blir något bråk mellan de som vill spela, säger Johan Larsson.

Bygget är ett samarbete mellan Bollnäs kommun och flyktingverksamheten, Bollnäs cykelklubb och flera andra idrottsföreningar. Budgeten för spontanidrottplatsen är på 5 miljoner kronor och pengarna kommer från olika ställen.

Det är cykelklubben som är huvudägare av projektet och står på det tioåriga hyreskontraktet för området hos kommunen. Klubben sökte och fick 2,3 miljoner kronor från Allmäna arvsfonden. Kommunen gick in med 2,5 miljoner kronor och resten har Bollnäs bostäder och Hälsinglands idrottsförbund bidragit med.

Mer läsning