Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med brandboxen vill Vallstaföretaget stoppa framtida skogsbränder

Ett skogsföretag i Vallsta har utvecklat en ny snabb lösning åt skogsbolag att använda vid första släckningsinsats. – Om markberedaren i Västmanland haft tillgång till vår brandbox hade storbranden förmodligen aldrig uppstått, säger Tomas Kolmodin, produktionschef, Vallsta Skogsmaskiner.

Annons

I en röd egentillverkad plåtbox har Tomas Kolmodin preparerat vattendunkar, flamskyddsglasögon, brandfilt och flertalet handbrandsläcka re. Brandboxen är stor som en kista med byglar på sidorna och tänkt att användas som en sorts mobil första hjälpen när brand uppstår i samband skogsavverkning.

– ­­Tanken är att brandboxen ska vara lätt för maskinisten att ta med sig för snabb insats när brand uppstått, berättar han.

Idén bakom brandboxen kom till efter skogsbranden i Västmanland, då han och många på Vallsta skogsmaskiner insåg att det behövdes en lättillgänglig släckutrustning i anslutning till skogsmaskinerna.

Läs även: Skogsbrand i Ramsjö – 300 kvadratmeter har brunnit

– Vi har tidigare provat köra ut våra bensindrivna vattentankar på 200 liter, men de kan startkrångla och vara svåra att komma nära med. Vi ser därför brandboxen som ett bra komplement att tillgå vid första släcknings arbete, berättar han.

Tomas Kolmodin öppnar brandboxen som han menar kunde ha förhindrat branden i Västmanland när den uppstod.

Tomas är noga med att poängtera att också behövs ögon i form av brandvakter på plats som ser över skogsarbetet för att hinna upptäcka bränder. För det händer, bara i år har man blivit tvungen att tillkalla brandkåren vid två tillfällen.

Det beror på att ansvaret tenderar att bollas runt mellan markägaren och skogsbolagen

Läs också: Samsons slår på stort i Vallsta

– Största brandrisken föreligger vid arbete med markberedning, och som jag har förstått det i fallet med Salabranden hade skogsmaskinisten som startade branden ingen brandvakt med sig, säger han.

Branboxen är utrustad med 8 skumsläckare, 2 stycken 20 liters dunkar, en vattenkanna, kratta och brandfilt.

Tomas menar att branden i Västmanland kunde ha förhindrats om hans brandbox funnits på plats. Märkligt nog har intresset för brandboxen varit svalt bland olika skogsbolag.

Läs även: Kravet efter skogsbranden i Västmanland: 277 miljoner

– Det beror på att ansvaret tenderar att bollas runt mellan markägaren och skogsbolagen. Det här är en bra lösning som inte behöver innebära stora ekonomiska investeringar, berättar han.

Vallsta skogsmaskiner

Utför uppdrag inom skogsavverkning och markberedning.

Omsätter årligen 57 miljoner kronor.

Har 54 anställda.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning