Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF Mjölk om krisen för bönderna: "Köp svenska mejeriprodukter"

På 30 år har mer än 25 000 mjölkproducenter försvunnit. LRF Mjölk tror på en framtid för de svenska bönderna – men då måste ersättningen höjas och politikerna prioritera mjölkindustrin.

Annons

Det har varit en extra tuff sommar för svenska mjölkbönder. Enligt branschorganisationen LRF Mjölk har omkring ett mjölkföretag om dagen lagts ner.

Läs mer här: Mejerijätten Arla gör miljardvinster – mitt under pågående mjölkkris

Historiskt har antalet mjölkbönder halverats varje tioårsperiod sedan 1983. Det visar siffror från Jordbruksverket.

För 30 år sedan fanns det drygt 32 000 företag med mjölkkor. För 20 år sedan fanns det drygt 16 000 företag. För drygt 10 år sedan var antalet nere på 8 000 företag och förra året hade siffrorna halverat igen – till drygt 4 000 företag.

Läs också: Att bojkotta Arla är att bojkotta Sveriges bönder

Förändringen kan förklaras på olika sätt. En stor del handlar om effektivisering, där många små mjölkproducenter har försvunnit och i stället ersatts med några få stora.

Bristande lönsamhet har gjort att många mindre mjölkproducenter har gett upp. Konkurrensen på den globala mjölkmarknaden har skyndat på utvecklingen för stordrift.

Mjölkkrisen har slagit hårt mot mjölkproducenterna. Men nu syns vissa positiva tendenser, menar LRF Mjölk.

Men det finns ljusglimtar, menar LRF Mjölks marknadsanalytiker Lennart Holmström. Att mejerijätten Arla har höjt mjölkpriset är en sådan.

– Det känns som att det är en positiv trend just nu. Men vi kommer från en global mjölkkris och rekordlåga nivåer, så det krävs en hel del för att komma upp i rimliga nivåer, säger han.

Att bondeägda Arla gör ett bra ekonomiskt resultat för första halvåret 2016 ger ytterligare positiva signaler.

– Det är bra på så sätt att det ger en fin grund för att på sikt höja mjölkpriset till producenterna. Sedan är det ju också bönderna som bestämmer vad som ska hända med vinsten, till exempel hur mycket av det som ska betalas ut till bönderna, säger Lennart Holmström.

Läs även: Sista mjölkgården i Utomskogen borta – nu ger de upp

Maria Jonsson, Hertsjö, är ordförande för LRF Gävleborg. Hon menar att det blir en snedvriden debatt om konsumenterna attackerar Arla.

– Hade inte Arla fusionerats med Milko skulle vi kanske inte haft några mjölkbönder kvar i Hälsingland. Man måste skilja på Arla och mjölkpriset. Det många bönder är kritiska till är ett lågt mjölkpris, säger hon.

För att i det långa loppet vända den hittills nedåtgående trenden inom mjölkbranschen, med allt fler bönder som ger upp, krävs emellertid krafttag.

– Svenska bönder får inte mer betalt för mjölken än bönder i andra länder. Därför får det heller inte kosta mer att producera mjölk i Sverige än i övriga Europa, säger Lennart Holmström.

Vad kan man göra åt det?

– Det handlar om att titta brett, till exempel se över kostnaderna på gårdarna. Men också se över kostnader som beror på lagstiftning, regler, skatter med mera som är politiskt betingade. Vi behöver jobba med de bitarna och se vad som på sikt kan ändras, för att sänka kostnadstrycket.

Går det att göra utan att tumma på djurens rättigheter?

– Kan man inte sänka kostnaderna bör vi hitta ett system som ersätter producenterna för att uppfylla alla krav.

Läs Patrik Oksanens ledare om mjölkkrisen: Ett råmaskri från Utomskogen som hörs till Bryssel

Kommer det att finnas svenska mjölkbönder kvar i framtiden?

– Det hoppas och tror jag. Det är tufft just nu, men långsiktigt måste det till en prisnivå som gör att de kan överleva.

Vad kan man göra som konsument om man vill stötta svenska mjölkbönder?

– Vill man stötta svenska mjölkbönderna kan man stötta dem genom att köpa så mycket som möjligt av svenska mejeriprodukter.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen

Mer läsning