Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linveckan: Forskare avslöjade historien om färgningsmetod – hälsingarna knäckte koden

Under onsdagskvällen gästade Anneli Palmsköld, etnolog och forskare vid Göteborgs universitet, Arbrås hemslöjdsförenings i Vallsta för att prata om en säregen färgningsteknik som spreds i Hälsingland under 1800-talet. – Textilframställning hade högt anseende förr i tiden, och röd var statusfärgen, berättar hon.

Annons

Anneli Palmsköld är etnolog och lektor i slöjd och textilarbeten vid Göteborgs universitet. Hon har bland annat doktorerat i Nordiska museets textilsamlingar.

Linveckan är i full gång med olika utställningar och workshops om linets historia och hur man slöjdar på bästa sätt. Under onsdagskvällen i Hofvet i Vallsta höll Anneli Palmsköld, forskare vid Göteborgs universitet, föredrag om historien kring hälsingarnas intresse för färgning av textilier.

Läs även: Hon kom från Japan för att väva

– I Hälsingland var man väldigt tidig att snappa upp trender och innovationer inom färgning och textilframställning, och det finns fortfarande i dag ett stort kunnande inom hemslöjd här som bidrar till ett levande kulturarv, berättar hon.

Många kom för att dricka kaffe och lyssna till föredraget om hälsingarnas färgningsmetod och textilframställning under 1700-1800-talet.

Anneli forskar inom dåtidens textilframställning för att få klarhet om vilka metoder som användes vid exempelvis färgning av tyger. Hon berättar att hälsingarna fram till industrialiseringen av samhället inleddes, rödfärgade sina kläder och gårdar efter en turkisk metod.

Läs även: Temat vid årets Rengsjöfest var någonting utöver det vanliga

– Turkarna ville hålla tekniken hemlig. Men till slut knäcktes koden och man fick en väldigt beståndskraftig röd färgning som man kan se på många broderier runt om på hälsingegårdar från den här tiden, berättar hon.

En bild på ett textilmönster ur Nordiska museets samling som ingått i Anneli Palmskölds doktorsavhandling.

Erik Nordin, ordförande i Arbrås hemslöjdsförening, tycker några av veckans höjdpunkter hittills varit linrundan och linmåleri på Gästgivars. Men han ser även fram emot slöjdkaféet som arrangeras tillsammans med nysvenskar för alla slöjdintresserade på Kämpens.

Läs också: Unikt måleri uppåt väggarna på Gästgivars

– Vi har försökt höja ambitionen i år, exempelvis inledde vi veckan med en antikrunda fast för linföremål med expertutlåtanden. Det blev jättelyckat och bidrog till en mycket trevlig stämning, säger han.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons