Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnar Moskva för jobb i Segersta: "Det är landsbygden som är framtiden"

För tolv år sedan lämnade Göran Holm Nyhamre och Höghammarskolan för ett jobb som rektor på en svensk skola i centrala Moskva. Nu är han tillbaka i Sverige igen – redo att axla rektorskapet på Segersta nya skola.

Annons

Från det inglasade uterummet i den lilla hälsingestugan i Vevlinge har Göran Holm utsikt både över barndomshemmet ett stenkast nerför slänten och Vevlinge strand, trots att stugan ligger lite undanskymd i en skogsglänta.

Läs också: Magnus Demervall: "Månggiftet var vår största kris"

Här har han och hans familj tillbringat några veckor på somrarna och ett och annat skollov senaste åren. Men från och med nu har stugan blivit deras nya hem.

– I Moskva bodde vi i ett hyreshus mitt i stan. Precis utanför dörren var det en parkering där det körde omkring bilar. Lite skillnad mot här, säger han och sneglar ut över gräsmattan där både fotbollsmål och studsmatta står utställt.

Ivan, Filip , Julia och Göran Holm har lämnat Moskva för Bollnäs.

Livet i Moskva var väldigt internationellt på många sätt. Skolan Göran jobbade på var en svensk skola i en internationell miljö, för barn med någon svenspråkig förälder. Undervisningen där var därför på svenska. Men i samma skolbyggnad fanns även japanska, finska och italienska skolan. I samhället i övrigt var det ryska som gällde.

Läs också: Segerstaelever bjöd på filmfestival

Att leva och verka i en storstad där utbudet är oändligt och där universitet inhyser nära på lika många studenter i en och samma byggnad som det totala antalet invånare i hela Bollnäs kommun, har gjort att det varit svårt att hitta en anledning att återvända till Sverige.

Ändå har tankarna funnits där under några år.

– Vi har haft ett bra liv, så det har varit svårt att slita sig. Utbudet där är enormt. Men i princip allt finns ju faktiskt här också. Man måste bara planera lite mer vad man ska göra och vara lite mer aktiv och söka upp saker och ting.

Göran Holm, ny rekor på Segersta nya skola.

Så när jobbet som rektor på Segersta nya skola dök upp fanns det aldrig någon tvekan om att göra slag i saken och styra hemåt igen.

– Jobbet var som klippt och skuret för mig. Där finns redan en bra personalgrupp och en driven styrelse. Så möjligheten att utveckla skolan och få till en fantastisk utbildning där är stor, säger Göran och fortsätter:

– Det finns ett härligt go därute, det märker man av i hela byn. Att de satsar mycket på att få in IT i utbildningen passar också mig bra eftersom jag har mycket internationella kontakter från tiden i Ryssland som jag tror vi kan dra nytta av även här.

Läs också: Segerstabarnen fick lära sig om vikingar

En av utmaningarna Göran Holm står inför på nya arbetet tror han blir att upprätthålla nivån utbildningen redan har, och utveckla den ännu mer.

– I och med det fria skolvalet som finns idag så gäller det att visa framfötterna hela tiden. Det gäller att hela tiden vara bäst i klassen, säger han.

Men det finns även andra utmaningar han också insett att han måste hantera här i Sverige, som han under sina år i Ryssland inte behövde tänka en tanke på.

– Infrastrukturella frågor blir viktigare att stå upp för här. I Moskva hade barnen privatchaufförer som körde dem till skolan. Så är det inte här, säger han och fortsätter:

– Jag anser att man ska ha rätt att bo där man vill. Därför har vi som valt att bo på landsbygden ett ansvar att visa att det faktiskt går att bo och leva här, att det är landsbygden som är framtiden.

Mer läsning