Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunskap på liv och död: Hjärt- lungräddning räddade Bella

Erik Beijer kommer inom kort att arrangera en kurs i hjärt- lungräddning (HLR) på barn. Anledningen är en händelse som drabbade Erik och Linda Beijers egen dotter, Bella, för en månad sedan.

Annons

– Någon HLR-utbildning fanns aldrig med på föräldrautbildningen så när vi hade behövt kunskapen stod vi där utan att veta vad vi skulle göra, säger Erik.

Det började med att Bella, som då bara var en och en halv månad gammal, blev förkyld. Det är kanske inget märkvärdigt med att barn blir förkylda, men den här gången visade det sig att Bella smittats av RS-virus.

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär, men barn som är upp till ett år kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas.

Erik, Bella och Linda Beijer.

Och Bella blev allt sämre. Hon fick uppenbara andningsproblem och till slut åkte Erik in med henne på akuten i Bollnäs.

Där fick de en remiss till barnmottagningen på Hudiksvalls sjukhus och Erik åkte hem för att packa det nödvändigaste innan de åkte vidare mot Hudiksvall.

När de kom hem hade Bella blivit sämre.– Hon hade sannolikt en slempropp i halsen och fått blå läppar, berättar Erik. Vi ringde genast 112 för att få en ambulans.

Samtidigt kom Bellas mormor, Milo Olofsson, för att passa Bellas äldre bror. Milo är utbildad distriktssköterska och tog tag i situationen.

Hon gav Bella upprepade lätta dunkar i ryggen medan Erik hade kontakt med larmcentralen och kontrollerade att Bellas andning fortsatte.

– Milos lugn och kunskap kändes tryggt och jag vet inte om jag hade kunnat gå så metodiskt tillväga, säger han. Och som förälder vill man ju kunna agera när något liknande händer.

Läs även: Ung pojke i drunkningstillbud

HLR på barn är heller inte att likna vid HLR på en vuxen person.– Man måste vara mycket försiktigare än när man har med vuxna människor att göra, säger Milo.

Kraften i bröstkompressionerna måste till exempel anpassas efter storleken på barnet, inte för hårt men heller inte för löst.

– Det viktigaste är ändå att man gör något och då måste man ju ha ett hum om vad man ska göra, säger Erik.

Läs även: Tidig hjälp vid hjärtstopp effektivt

Och i landstingets föräldrautbildning finns inte HLR med.

– Vi kan inte hålla kurser i hjärt-lungräddning eftersom våra BVC-sköterskor generellt sett inte är utbildade för att hålla kurser i HLR, säger Anna Söderlund som är samordnare för BVC-sköterskorna i Region Gävleborg.

– Däremot så pratar vi väldigt mycket barnsäkerhet i våra föräldragrupper grupper och när barnen kommer upp i åldern sju-åtta månader så kommer vi också in på hjärt- lungräddning.

Hon berättar att man diskuterar tillsammans och att det även finns filmer om hjärt- lungräddning tillgängliga för att titta på.

– Vi tittar på många risker, drunkningstillbud, förgiftning och liknande, men satsar huvudsakligen på att arbeta preventivt så att tillbuden inte ska inträffa, säger Anna Söderlund. Vi gör också hembesök när barnen är åtta månader.

Bella klarade sig bra. Hon fick ligga inne på barnavdelningen i en vecka och sedan har hon inte haft några problem, men Erik tycker ändå att det finns ett behov av en utbildning i HLR på barn.

– Det var så skönt att Milo var med när det hände, säger han. Hon visste vad som skulle göras.

Läs även: Mammans mardröm fick Frida att reagera

Själv har han en naprapatpraktik och genom den tänker han nu arrangera en kurs, med Milo som instruktör.

– Själv har jag ju inte utbildning för att vara instruktör, även om jag har gått en kurs i HLR, säger Erik. Men det var länge sedan jag gick den och det behöver upprepas för att man ska ha det i huvudet.

– Det viktigaste är ändå att man gör något och då måste man ju ha ett hum om vad man ska göra, säger Erik Beijer.

– Tanken är att vi ska köra en heldag där den ena föräldern kan gå kursen på förmiddagen och den andra på eftermiddagen, fortsätter han.

Ännu har de inte satt något datum för kursen, men den är tänkt att hållas i mitten av maj.– Men jag har hört från många att de är intresserade, säger Erik.

Milo vill också puffa för en app, Rädda hjärtat, som man kan ladda ner.

– Det är hjärt- lungfonden som har utvecklat den och den ger stöd och hjälp om vad man ska göra, både när det gäller barn och vuxna, säger hon.

– Man kan aldrig förbereda sig för mycket, för man vet aldrig hur man reagerar vid en krissituation, säger Erik Beijer.

Rädda hjärtatHär kan du ladda ner appen Rädda hjärtat för såväl Iphone- som androidmobiler:Iphone: Rädda hjärtat app Android: Rädda hjärtat app

Läs även: Rätt utrustning räddar liv

Mer läsning

Annons