Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Svindlande höjder med dåliga knän

Ingemar Stenmark brukade fuska i kortspel. Sug på den karamellen! Det är fakta (sanna eller falska) som presenteras i en ny bok om den legendariske idrottaren. En bok som garanterat kommer att läsas av många.

Annons

Nu tänkte jag försöka toppa det med några utdrag ur en annan biografi. En biografi som förmodligen inte kommer att bli läst av någon alls.

Faktum är att den biografin har så dåliga förutsättningar att sälja att den förmodligen aldrig kommer att skrivas överhuvudtaget.

I vilket fall handlar den om en gammal reporter med dåliga knän.

Ibland är tillståndet bättre och ibland är det sämre. Med detta sagt lämnar vi knäna och går vidare till den gamle reporterns rädsla för höga höjder.

Det är något som alltid har legat där och lurat, men blivit allt värre med åren. När han var ung så dolde han trots allt sin svaghet ganska bra. Det gick att hålla skräcken under kontroll och låtsas oberörd av höga höjder.

Å andra sidan var knäna i betydligt bättre skick på den tiden.

Då sprang den gamle reportern som en gasell över både stockar och stenar. Nu måste det nästan till en lyftkran för att få honom över ens det ynkligaste hinder. Och då får man dessutom inte lyfta allt för högt – dåliga knän och ökad höjdskräck hör definitivt ihop!

När knäna var som allra sämst kunde han knappt titta på tv. För rätt som det var är det alltid någon som tittar ut över ett stup eller varför inte över kanten på en skyskrapa.

Och då vänder det sig i magen på den gamle reportern. Det är ungefär som när man kommer i kontakt med lukten av kattskit. Det är som att få ett slag i mellangärdet och all luft pyser ut.

En gång satt han och zappade mellan kanalerna och plötsligt visade en kanal den gräsliga drapan "Cliffhanger" med Sylvester Stallone. Blundande och kippande efter andan fumlade han febrilt med fjärrkontrollen och allt slutade med att tv-rutan blev svart.

Därmed står han inför den besvärliga uppgiften att slå på tv-apparaten igen. All logik säger ju att när man slår på den igen så kommer samma program att visas som när man slog av den!

Lösningen fick bli att han i samma ögonblick som tv:n slås på så har man redan fingret på en annan kanal så att när ljudet går igång kan han blundande byta kanal med en hostning. Krångligt – visst, men man lär sig att leva med sina svagheter.

Det har säkert Ingemar Stenmark också fått göra. Fast nu har ju han vunnit en och annan slalomtävling och intresset för att läsa om honom torde vara åtskilligt större.

Men en sak är säker – den gamle reportern brukar inte fuska i kortspel!

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons