Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Artisthype med bitter eftersmak

Svårt att sjunga med till barn som fyller vuxnas plånböcker

Annons

”Det är klart att det finns taskigt folk i Oslo. Dom tjänar pengar på vad andra gör. Men sånt skit finns ju även ut i Stockholm. I Bonn, Bryssel, London, och New York.” Det sjöng Fred Åkerström på 70-talet, en textrad i en för övrigt vacker ballad som jag log en smula åt som liten när pappa spelade den på grammofonen.

När jag hörde sången för första gången på tidiga 90-talet förstod jag någorlunda att tjäna pengar på vad andra gör, inte är så politiskt föraktat längre bland allmänheten som när den skrevs för mer än 40 år sedan. I dag är tonerna annorlunda. Vi har fått rut- och rot-avdragen och datakonsulter som bidrar till samhällskassan.

Att placera produkter i händerna på två populära 14 åringar framför en kamera är inte olagligt, men jag är högst tveksamt till att idén kommer från dem själva.

Men var går gränsen när det i dag anses taskigt att tjäna pengar på vad andra gör? Jo när det handlar om barn. Enligt lag får barn under 13 år inte nyttjas som arbetskraft. En moralisk fingervisning från staten att barnarbete inte är okej. Men det finns ett undantag för artistuppträden.

Jag fick den här våren höra talas om schlagerstjärnorna Markus och Martinus via min flickväns dotter på fem år. Ni som har missat deras genombrott är det två ”kjekke norske gutter” på knappt 14 år som med sina honungslena stämmor fyllde Liseberg till bristningsgränsen i somras. Hon är helt uppslukad i deras låtar och såg dem live på Gröna Lund. Varav min flickvän kom hem och sa att hon tyckte det var vedervärdigt.

Inte för att barnen var hysteriskt glada, utan för att duon vid flera tillfällen under konserten uppmanade sina fans, som i majoritet är mellan fem och tio år gamla, att köpa t-shirts och ryggsäckar med deras ansikten på. Vilket föräldrarna inte annat kunde förmå sig att göra. Ett beteende som fick mig att tänka att det står någon vuxen i bakgrunden och gnider händerna för varje intjänad slant.

I slutet säger de båda, köp den här tidningen med oss i. Då fick jag faktiskt ont i magen.

Jag var tvungen att undersöka saken närmare. Det tog inte många knapptryck innan jag hittade ett hemma-inspelat videoklipp där Markus och Martinus sitter i en soffa och öppnar en kartong full med presenter som de berömmer är ”coola” och säger att de inte kan vara utan. Att placera produkter i händerna på två populära 14 åringar framför en kamera är inte olagligt, men jag är högst tveksamt till att idén kommer från dem själva.

I slutet säger de båda, köp den här tidningen med oss i. Då fick jag faktiskt ont i magen. Det är uppenbart att det finns pengar att tjäna på Markus och Martinus snabba framgång. En mycket engagerad pappa omnämns i pressen och pojkarna gillar säkert att stå på scen och sjunga inför hysteriska fans. Inget fel i det, men det är något obehagligt med barnstjärnor som drillas till säljare för vuxnas vinstintressen. Så när jag hör Freds ballad, sjunger jag – ”klart att det är finns taskigt folk inom showbiz som tjänar pengar på vad barnen gör.”

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons