Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserar kommunledningen: "Grillnatta det perfekta tillfället att ge torget tillbaka till invånarna"

Brotorget blir inte klart till Grillnatta i slutet av juli. Skandal, tycker sjukvårdspartisten Henrik Olofsson som riktar hård kritik mot den politiska majoriteten: – De borde ha ställt hårdare krav på sina tjänstemän att se till att torget blir klart till Grillnatta.

Annons

Brotorget i Bollnäs är under konstruktion.

Henrik Olofsson, ersättare i kommunfullmäktige för Sjukvårdspartiet, reagerar starkt på att Brotorget i Bollnäs inte kommer att bli klart till Grillnatta, sommarens stora event i stadskärnan.

– Grillnatta är den största av de händelser som sker i Bollnäs under ett år, ett perfekt tillfälle att ge torget tillbaka till kommuninvånarna, säger Henrik Olofsson, som anser att den politiska ledningen i Bollnäs har slarvat bort ett gyllene tillfälle för torgets återinvigning och kallar det för "en gigantisk skandal".

Henrik Olofsson, Sjukvårdspartiet.

Kommunalrådet Marie Centerwall (S) avfärdar kritiken och tycker att Henrik Olofsson drar alldeles för stora växlar på att torget inte blir klart till Grillnatta.

– Henrik Olofsson borde ta reda på lite fakta först och främst tycker jag. Tidsplanen för torget, som gällt hela tiden sedan upphandlingen gick igenom, är augusti ut.

Marie Centerwall, kommunalråd i Bollnäs.

Anders Aune, teknisk chef i kommunen, poängterade också i slutet av juni att det inte föreligger någon försening av torgbygget, eftersom den ursprungliga tidsplanen är att torget ska stå klart i slutet av augusti.

– Den tidsplanen håller. Men eftersom det gick fortare än väntat i december har det funnits förhoppningar om att det skulle bli klart i juli, sade han till Ljusnan och Helahälsingland.se.

Läs också: Brotorget inte klart till Grillnatta – förblir byggarbetsplats hela sommaren

Henrik Olofsson är emellertid inte nöjd med det beskedet, utan kritiserar även kommunledningen i ett debattinlägg som tidningen tagit del av. "Har ni ingen som helst politisk ruter i er alls? Skäms ni inte över huvud taget över att vi står här inför en planerad invigning och sedan blir det ingen invigning till Grillnatta", skriver han bland annat.

Ett felaktigt påstående i sak, framhåller Marie Centerwall:

– Att torget skulle bli klart tidigare än vad tidsplanen säger har möjligen varit ett önsketänkande, men det har aldrig gjorts någon utfästelse att torget ska vara klart till Grillnatta. Det har heller inte funnits några planer på att inviga torget tillsammans med Grillnatta.

Läs också: Vi närmar oss ett användbart torg

Det var i våras som det kom indikationer på att torget eventuellt skulle kunna bli klart ungefär en månad tidigare. I slutet av april talade stadsarkitekt Bashir Hajo om att arbetet rullat på snabbare än beräknat tack vare den milda vintern.

– En premiär till Grillnatta är inte helt omöjlig, det är något vi siktar mot, sade han då till Ljusnan och Helahälsingland.se.

Något som borde ha förvaltats bättre från poltiskt håll, tycker Henrik Olofsson:

– Politikerna måste våga vara politiker och ställa krav på tjänstemännen, inte bara sitta och vänta på att det ska bli klart. Jag tycker att majoriteten borde ha tagit tag i taktpinnen och bestämt ett datum för invigningen, men det har man inte och det visar på att man sitter med armarna i kors.

Marie Centerwall håller inte med:

– Han är helt fel ute. Vi måste förhålla oss till vad som är möjligt att göra och det gäller att se till att allting är klart innan man sätter ett specifikt datum. Vi måste se till att allt är besiktat, säkrat och gjort efter de regelverk vi har att förhålla oss till och den uppgörelse som är gjord med dem som arbetar med torget.

Läs också: Torgets nyplanterade björkar hänger löst

Enligt kommunalrådet är planen att Brotorgets invigning ska ske som ett separat arrangemang.

– Vi ska inte gömma en sådan händelse i något annat evenemang, utan det ska vara fullt fokus på Brotorget när det invigs. För det är ju verkligen något som är värt att fira – alla längtar efter torget.

Mer läsning

Annons