Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstverket har valsat runt i Bollnäs – nu återvänder Snoddasreliefen till Brotorget

Lagom till invigningen av nya Brotorget placeras återigen Snoddasreliefen i Bollnäs centrum. Den här gången ska den hängas på Åhlénshusets fasad i riktning ut mot Brotorget.

Annons

För tillfället sitter Snoddasreliefen på en stugvägg ute vid Sävstaås IP, i anslutning till bandyarenan. Men nu är det alltså tänkt att den ska tillbaka in till Bollnäs centrum igen.

Ny placering, på Åhlénshusets fasad, är bara några meter från den plats som konstverket ursprungligen stod på. Den plats på Brotorget där den stora bronsreliefen placerades på i samband med invigningen 1984.

Läs även: Saknad relief på undantag

I dag sitter Snoddasreliefen på en stugvägg vid Sävstaås IP.

Snoddasreliefen tillverkades av bildhuggaren Per Nilsson-Öst från Järvsö och ägs egentligen av Gösta Snoddas Nordgrens minnesfons (Snoddasstiftelsen). Det finns även andra verk av Nilsson-Öst i Bollnäs kommun, exempelvis statyn Flottaren vid Karlslundsbadet och Glädjens blomster på Östra Stationsgatan.

– Det här alternativet , att sätta reliefen på plåtdelen av Åhlénshusets fasad, är inte särskilt kontroversiellt, säger Snoddasstiftelsens ordförande Lars Holger Röstlund. Det var ju faktiskt ett av alternativen som det diskuterades kring redan 1984.

Snoddasreliefens nya placering blir på plåtdelen av fasaden till Åhlénshuset.

Efter att kommunen sålt Brotorget till det danska företaget Sjaelsö 2007 flyttade man året efter undan Snoddasreliefen. Under flera år stod den gömd bakom ett magasin utanför tekniska kontoret innan den 2014 hamnade på Bollnäspartiets, Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma valstuga på Brotorget.

Läs även: Snoddas till Brotorget

Under fjolåret hamnade både stuga och relief på Sävstaås IP och i samband med invigningen av nya Brotorget den 10 september ska nu reliefen åter hamna i centrala Bollnäs.

Läs även: Nu är det klart när nya Brotorget invigs

– Det passar extra bra eftersom Snoddas skulle ha fyllt 90 år i år om han hade varit vid liv, säger Lars Holger Röstlund.

Han berättar också att man tänker fira 90-årsjubileet lite extra med en Snoddasutställning, både på Åhlénshusets fasad och i fönstren till Helins bokhandel.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning