Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen hyr in rektor från bemanningsföretag – har inte hittat ersättare till Arbrå/Vallsta

Fem personer har sökt tjänsten, men i förra veckan var det ännu inte fastställt vem som blir ny rektor för Arbrå/Vallsta. Nu framkommer att Bollnäs kommun hyr in rektor från ett bemanningsföretag för att lösa det akuta läget.

Annons

Bollnäs kommun väljer att tillfälligt hyra in en rektor från ett bemanningsföretag så att Arbråskolan och Vallsta skola inte ska stå utan rektor när Petra Bruce slutar om två veckor.

Fem personer har sökt tjänsten som rektor på Arbrå/Vallsta, och i förra veckan meddelade Barn- och utbildningsförvaltningen att tillsättningen av tjänsten var "mycket nära en lösning".

Nu visar det sig att kommunen valt att hyra in en rektor från bemanningsföretaget Kunskapsbolaget Kln AB. Annica Lindberg, som är tillförordnad förvaltningschef under tiden Kajsa Mellner Daxberg är på semester, berättar att det är en tillfällig lösning.

Läs också: Rektorskrisen fortsätter – två skolor står utan rektorer inför hösten

– Den ordinarie rekryteringen kommer fortsätta för att hitta en permanent rektor. Men fram till den sista oktober, med möjlighet till förlängning, så har vi valt den här lösningen, säger hon.

– Vi var tvungna att hitta en lösning, säger Annica Lindberg om kommunens val att hyra in en tillfällig rektor.

Och vad beror det på att ni väljer den här lösningen?

– Att hitta en ny rektor har visat sig vara ganska svårrekryterat. Och det är absolut nödvändigt att vi har en rektor i tjänst till en skola, det måste finnas. Så vi var tvungna att hitta en lösning.

Ni har fått in fem ansökningar, hur kommer det sig att ni ändå väljer ett bemanningsföretag?

– Det är mycket som kan hända i en rekrytering. Personer kan ändra sig under vägen, eller så kommer man överens i början men inte i slutet av processen. Och så beror det mycket på kompetensen hos de som har sökt förstås, men jag kan inte vara mer precis än så, säger Annica Lindberg.

Arbråskolan och Vallsta skola får en tillfälligt inhyrd rektor efter kommunens direktupphandling med Kunskapsbolaget Kln AB. Anbudspriset ligger på 87 800 kronor.

Arbråskolan och Vallsta skolas avgående rektor Petra Bruce kommer jobba augusti månad ut. Sedan kommer alltså den inhyrda rektorn påbörja sin tjänst. Men vem det blir mer exakt är sekretessbelagt på begäran av bemanningsföretaget.

Läs också: Hon är Granbergsskolans nya rektor

Enligt avtalet som upprättats mellan Bollnäs kommun och Kunskapsbolaget Kln AB ligger faktureringspriset, det vill säga priset kommunen får betala i månaden för att hyra rektorn, på 87 800 kronor.

Den ordinarie rekryteringen kommer fortsätta för att hitta en permanent rektor, enligt Annica Lindberg. Men fram till dess kommer Arbrå/Vallsta ha en inhyrd rektor från bemanningsföretag.

Hur ser du på priset?

– När det gäller de delarna så får jag hänvisa till Inköp Gävleborg som sköter själva upphandlingen, säger Annica Lindberg.

Johan Almesjö är förbundsdirektör på Inköp Gävleborg och enligt honom har Bollnäs kommun fått ett bra pris.

Läs också: Rektorstjänsterna i Bollnäs annonseras ut igen

– Jag anser att kommunen kan vara nöjda med den här upphandlingen och att faktureringspriset är rimligt, säger han.

Att Barn- och utbildningsförvaltningen hyr in en rektor från ett bemanningsföretag är väldigt ovanligt, enligt Annica Lindberg.

– Jag aldrig har varit med om det tidigare, säger hon.

Johan Almesjö är förbundsdirektör på Inköp Gävleborg och enligt honom har Bollnäs kommun fått ett bra pris.

Att någon kommer in så kort tid, hur tror du det påverkar skolorna i Arbrå och Vallsta?

– Det är ju inte så att skolorna saknar arbetsrutiner eller inte är förberedda för nya läsåret, alla vet vad som gäller. En ny situation med en tillfällig rektor, det är klart det påverkar, men jag bedömer ändå att det här kommer gå bra.

Hur ser du på framtiden, kommer ni hitta en rektor innan sista oktober?

– Ja, det hoppas jag. Vi kommer annonsera igen. Det var ju också så att vi inför rekryteringen stod inför en sommar och då är det svårare att nå ut och få in ansökningar än vad det är på hösten, säger Annica Lindberg.

– En ny situation med en tillfällig rektor, det är klart det påverkar, men jag bedömer ändå att det här kommer gå bra, säger Annica Lindberg.

Mer läsning

Annons