Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar: Nu kan Bollnäs bli en stad värd namnet

De mest centrala husen i en stad, närmast stadens hjärta, är alltid de som är mest attraktiva. Det är där man hittar de hippaste krogarna, de mest eftertraktade lägenheterna och de trendigaste butikerna.

Annons

I alla städer utom i Bollnäs vill säga. Där är stadens mest centrala hus parkeringsgarage. Oftast rätt tomma sådana dessutom.

För mig som är uppvuxen i Stockholm är det ytterst märkligt. Ska sanningen fram var det något av det första jag reagerade på efter att jag flyttat hit.

Ännu konstigare blir det när jag hör människor prata om att de vill att Bollnäs ska vara en levande stad. Förstår de inte att om en stad ska kännas levande krävs det att det finns något levande i den. Det vill säga människor. Inte parkerade bilar.

Under de åren jag bott här har jag åkt bil ner på stan hundratals gånger, även under tillställningar som Grillnatta, Karlslunds- eller Bollnäsfestivalen. Det har aldrig hänt att jag inte hittat en parkering. Aldrig.

En endaste gång har jag varit tvungen att parkera på helt fel sida stan mot dit jag hade tänkt att jag skulle ta mig. Det fick till följd att jag blev tvungen att promenera uppskattningsvis fem minuter för att ta mig från ena sidan av stan till den andra. Längre än så får man nämligen aldrig gå i Bollnäs, oavsett var man parkerar.

De ytterst få gånger jag hittade en parkering på fem minuters avstånd från dit jag skulle i Stockholm var jag beredd att springa in i närmsta kiosk och köpa en trisslott. Att gå en kvart, tjugo minuter till sin parkerade bil ses nämligen inte som något anmärkningsvärt alls – i vilken stad som helst förutom Bollnäs.

För det är människorna som gör staden, inte ytan de ställer sina bilar på medan de springer in i en butik och handlar. Och människor behöver hus att bo och verka i. Och i en stad bör de husen vara i själva staden, inte utanför. För då är det liksom inte en stad. Parkera kan man alltid göra någon annanstans. Eller åka kollektivt.

Så igår när Bollnäs kommun reviderade en 30 år gammal parkeringsstrategi för en ny startade ett nytt kapitel i "stadens" historia.

Det var på tiden.

Fler krönikor av Christian Massana

Vad är det egentligen som är så jävla konstigt – Om vår tids märkliga sätt att leva

Det var inte alltid bättre förr – Om att ha överlevt cancer

Jag håller aldrig tyst – Om en ovana få talar högt om

Fråga mig så ljuger jag – Om irriterande "sanningssägare"

Det är skillnad på folk och folk – Om rojalism

Mer läsning

Annons