Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kikkis Twitterdelning får kritik – ”sprider klassisk nidbild av svarta”

Artisten Kikki Danielsson från Bollnäs retweetade ett inlägg från en antiislamistisk profil på Twitter.

Annons

Kikki Danielsson.

"Nej nej ni skulle ju RÄDDA pensionärerna! Inte RÅNA DEM och förstöra bilar!" Så lyder texten till ett inlägg på Twitter från en person som har mängder med antiislamistiska tweets på sin profil.

Texten refererar två bilder, på den ena bilden hoppar en flock apor på en bil och på den andra bilden gör en grupp svarta människor samma sak.

Läs också: Kikki Danielsson om sommarpratet: "Jag kommer att ta upp kvinno- och mansroller – sådant som retar upp mig"

Inlägget retweetades av Kikki Danielsson under måndagen och låg kvar på artistens profil under flera timmar.

En del av inlägget som Kikki Danielsson retweetade.

Helahalsingland.se sökte Kikki Danielsson via hennes pr-kontakt, Johanna Boström Stone, för att ställa frågor kring retweeten i fråga. Hon lovade då att kontakta Kikki Danielsson och återkomma.

Några timmar senare raderade Kikki Danielsson sin tweet, men vare sig Johanna Boström Stone eller Kikki Danielsson återkom till Helahälsingland.se. Däremot publicerade Kikki Danielsson under måndagskvällen ett nytt twitterinlägg där hon skriver: "Har nu raderat en retweet p gr a FANATIKER me Skygglappar EJ ska få SKADEGLÄDJEN att kalla m RACIST.

Kikki Danielsson publicerade den här tweeten på måndagskvällen.

Under tisdagen återkommer Johanna Boström Stone med ett sms, där hon skriver att hon är upptagen och har skickat ett sms till Kikki Danielsson, men inte fått något svar från henne.

Läs även: Kikki Danielsson blir sommarpratare i P1: "Folk kommer bli chockade"

Henrik Johansson, grundare av den antirasistiska sajten "Inte rasist men ...", anser att spridande av den här typen av inlägg är olämpligt, samt att Kikki Danielsson som offentlig person dessutom har ett större ansvar i och med den stora skara människor hon når ut till.

– Hon sprider en klassisk nidbild av svarta människor och liknar dem vid apor. Det finns ju en lång rasistisk historia bakom detta. Sedan går hon inte ut och säger att "det här var olämpligt" utan i stället tar hon via sin senare tweet på sig en offerkofta för att ursäkta det hela, säger han och fortsätter:

– Dessutom är det sjukt att hon beskriver människor som upprörs över att hon sprider rasistiska nidbilder som fanatiker. Det är ju en förbannad skyldighet av en demokrat att säga: "Hörru du, vad är det för stereotypa bilder du sprider?" Det är inget fanatiskt i det. Det borde varje demokrat göra.

Ladda ner vår app till din telefon här: Iphone App Store

Ladda ner vår app till din telefon här: Android Play Butik

Mer läsning

Annons