Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisar designar lyxsviter åt hotell: "Kom med flera väskor fyllda med saker"

Peter Stormare, Victoria Silvstedt och Carolina Klüft är några av namnen som designat de nyinstallerade lyxsviterna vid Orbadens hotellanläggning. – De har gjort det av lust och engagemang, säger Helene Åkerstöm, vd för Orbadens Spa & resort.

Annons

Med snabba steg kommer Helene Åkerström ut ur den vitskimrande konferenslokalen med ett fat fyllt av småkakor med glasyr. Hon är hotellets vd och sitter mitt uppe i ett styrelsemöte samtidigt som hon gör de sista förberedelserna innan nyöppningen om drygt en vecka av hotellets exklusiva sviter.

Hon bjuder på en kaka och smaken är sockersöt precis som vyn genom panoramafönstret över Ljusnan. Känslan av nytt och fräscht är påtaglig redan vid första klivet in i entrén och entusiasmen lyser i hennes ögon.

– Vi börjar få hit gäster som kräver en viss typ av standard på rummen, berättar Helene Åkerström om anledningen bakom satsningen på lyxsviter.

Sedan ett år tillbaka har flera svenska kändisar med koppling till Hälsingland fått inreda och designa en egen svit som ska spegla deras person och passion. Det är fortfarande en del hemlighetsmakeri kring sviternas utseende. En känd svensk modetidning ska komma och plåta rummen, men hon lovar att jag åtminstone kan få kika inne i ett av rummen.

Läs också: Nu bygger Orbaden för 27 miljoner

­– Peter Stormare blev så engagerad i idén att han kom med flera väskor fyllda med saker, ja han hade till och med sig kakel från Los Angeles, berättar Helene Åkerström.

Helene Åkerström visar upp handmålade bord och stolar av konstnären Mårten Andersson.

Målsättningen är skapa ett hotell som kan locka gäster från hela världen. En plats att vila upp sig på och att njuta av Hälsinglands vackra natur.

Inte en helt enkel uppgift menar Helene som investerat närmare 30 miljoner kronor på att bygga ut det gamla badhotellet från 1926. Sedan man fick bygglovet beviljat har man byggt ut 1 200 kvadratmeter på ett år och nu rymmer hotellet en stor konferenslokal utöver de nio kändissviterna.

– Det är skillnad på att göra en sådan här satsning i Hälsingland jämförtmed Åre eller Gotland, säger Helene Åkerström om hotellet som blir unikt i regionen.

Utsikten från champagnesviten eller

Helene menar att Hälsingland inte är omtalat som turistresmål och att det därför krävs en smart marknadsföring för att hotellet ska lyckas få hit de gäster man strävar efter. För resurser i form av vacker natur finns och så även lokala internationella stjärnor.

Läs också: Ägaren tror på potentialen med turism i Hälsingland

En som designat en svit är Victoria Silvstedt och det har även före detta fotomodellen och Järvsöbon Carita Järvinen. En annan av kändisarna som gjort det är Carolina Klüft som precis byggt sitt sommarhus i närheten.

Helene såg genast tillfället att värva även henne som nyinflyttad hälsing för att marknadsföra hotellet.

Tyget och mönstret som Carita håller upp återfinns i Marie Antoinettes våning i Paris, som Carita har besökt för att inhämta inspiration till hennes champagnesvit.

– Projektet vilar på idén ”think global, act local”, berättar Helene Åkerström.

Betydelsen av begreppet menar hon är att sätta Hälsingland på världskartan och samtidigt värna om det lokala. För hotellet innebär det att en amerikaner kan komma till Orbaden för att ligga i en jacuzzi och titta på Ljusnan som rinner förbi.

I dagsläget jobbar ett 50-tal personer på hotellet och blir satsningen lyckad kan det innebära att man behöver anställa fler.

Läs också: Hon vill ta hela världen till Orbaden

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

I den här boken finns bilder ur Marie Antoinettes våning som rummet i vissa detaljer kommer efterlikna när det står färdigt.

Utsikten framför den nybyggda konferenslokalen.

Mer läsning